tiistai 9. huhtikuuta 2013

Vaskuunjärven kisat 6.4

Viime lauantaina tuli käytyä Virroilla Vaskuunjärvellä kisassa, johon osallistuin jo viidettä vuotta peräkkäin. Voitto tuolta vielä puuttui, vaikkakin ensi yrittämällä olimme isän kanssa 1. ja 2. tuolla.
Lähtöpaikka oli puolisen kilometriä lähempänä Selkäsaaria, sillä jäälle oli aurattu parkkipaikka kisaa varten. Olosuhteet olivat melko talviset siihen verrattuna, mitä ne tuolla ovat aikaisempina keväinä olleet. Lunta oli vielä jäällä kymmenkunta senttiä ainakin, eikä laikkuja missään.

Vaskuulla olen pääasiassa pilkkinyt pelkällä morrilla, kun kovin suuria parvia en ole kertaakaan löytänyt. Sillä ei noilla kalamäärillä niin hirveästi häviä nopeudessa 0,5-2m vedessä, josta Vaskuulla pääasiassa pilkitään, välillä toki hieman syvemmästäkin.

Tällä kertaa tosin päätin aloittaa tapsilla, ja aloituspaikkakin oli edellisistä vuosista poikkeava, kun tein ekat reiät jo noin kilometrin päähän lähdöstä. Ilmeettömän näköinen ranta ei muutamalla reiällä antanut yhtään kalatapahtumaa, mutta sitten siirryin toiselle puolelle muutaman pintakiven viereen.

Eka reikä osui turhan syvään ja siirryin nopeasti matalampaan. Hetken aikaa heiluttelin tapsipilkkiä ilman kalatapahtumia ja päätin kokeilla varmuuden vuoksi vielä morrilla. Saman tien tuli yksi pieni ahven ja hetken päästä noin 70g ahven kaveriksi. Taisi mennä tapsiin usko jo tuossa vaiheessa, sillä en sitä enää koko päivänä veteen laskenut.

Lähialueelta löysin yhden hyvän reiän josta sain helposti toistakymmentä ahventa, muuten alueelta tuli kyllä myös joka reiästä ahvenia, mutta määrä jäi 1-5 ahveneen/reikä. Kärpäsentoukka toimi syöttinä parhailla rei'illä, mutta melko nopeasti siirryin pelkkään surviaisentoukkaan. Morri oli samanlainen oranssi morri millä aiemminkin tuolla olen jotenkin pärjännyt. Tosin on vähän tuntunut siltä, että kullanvärinen saattaisi olla parempi, mutta ainoasta tuohon järveen sopivasta kultamorrista katkesi koukku merellä toissakerralla.

Alueen tultua täyteen reikää aloin vielä kiertämään vanhoja reikiä, ja niistä nousi yksittäisiä ahvenia melkein joka reiästä, jostain taisi muutamakin peräkkäin tulla vielä. Kala-alue tuntui olevan kuitenkin minun + 3 muun pilkkijän toimesta jo sen verran tyhjäksi ongittu, että noin 2 tunnin päästä kisan alusta juoksin tältä kohdalta pois. Silloin oli ahvenia parisen kiloa repussa.

Siirryin selkäsaaren tuntumaan Eeron viime vuoden voittopaikalle, mutta taisin saada 7 reiästä kuusi pientä ahventa. Siirryin jonkun verran syvempään, kun vesi oli melkoisen matalalla, mutta aluksi ei kalaa silti löytynyt. Siirryin hieman lähemmäksi lähtörantaa, ja sieltä tuli jokusia ahvenia muutamasta reiästä, mutta ei montaa.

Lähialueelta löytyi kuitenkin vielä kuuden ahvenen reikä ja pari vähän huonompaa. Rantaa kohti meni mönkijän/auton tms. jälki ja niissä jäljissä oli tietysti ohut melkein lumeton kohta. Aloin rei'ittämään tätä uraa 5 metrin välein, ja löysinkin reiän josta sain melkeinpä peräkkäin 8 ahventa, joista kaksi otti jo matkalta kiinni. En kuitenkaan jäänyt siihen kyttäilemään vaan päätin palata siihen vielä takaisin jos muualta ei löydy kalaa. Kisaa kun oli tuossa vaiheessa enää tunti jäljellä.

Menin rannemmaksi onkimaan muiden vanhoja reikiä. Siellä muutama pilkkijä oli jo jonkun aikaa viihtynyt melko pienellä alueella. Alle 1,5 metristä en saanut kalatapahtumia, mutta hieman syvemmästä nousi kaikkiaan ehkä 15kpl ahvenia, jotka oli keskikooltaan päivän kokoon nähden vähintään tuplakokoisia. Yhdestä reiästä nousi myös yksi noin 120-130g ahven, joka jäi päivän isoimmaksi. Kalaa nousi tuosta kohdasta monesta reiästä, mutta mistään ei tainnut tulla 4 kappaletta enempää. Kun kaikki lähialueen vapaat reiät sain pilkittyä, oli kisa-aikaa jäljellä vielä noin 20 minuuttia.

Palasin keskemmällä olevalle vanhalle reiälleni, josta olin ne 8 ahventa saanut, ja tällä kertaa sain heti 7 ahventa peräkkäin ja sitten tyssäsi taas siihen. Tein lähialueelle pari uutta reikää ja pilkin pari vanhaa reikää saaden kuitenkin vain yhden ahvenen. Tuossa vaiheessa aika lailla päätin "kyttäillä" tuolla jo 15 ahventa antaneella reiällä loppuajan. Ja kyllä siitä vielä kalaa nousikin, ihme ja kumma. Taukoja oli, mutta aina pöllähti parvi kohdalle uudestaan. Kerkesin saamaan siitä vielä 18 ahventa, tosin viimeiset pari minuuttia ongin vielä muita reikiä, kun kalantulo tuntui lopullisesti hyytyvän. Aika mahtava loppukiri tuli tälle kisalle, ja muutenkin viimeiseen tuntiin ainakin melkein 2 kiloa ahvenia.

Nyt sitten tuli se ensimmäinen kauan kaivattu voitto Vaskuulta, jossa treenaaminen ei tunnu kannattavan. Treenaamattomilla kerroilla sijoitukset 1, 2 ja 4, kun taas kahdella muulla kerralla eli viime ja toissavuonna kävin treenaamassa ja sijoitukset painuivat 10:n paikkeille.
Tällä kertaa tosin yksi oli selvästi yli muiden, enkä se ollut minä vaan tuo tulos pilkittiin veteraanisarjassa...

Itselläni oli Vaskuunjärven kalaksi ehkä pienehköä kalaa, sillä keskipaino oli 28 grammaa. Tosin viime vuonna kalani oli vielä pienempää.

Tässä kärkipään tulokset:


Naiset
1. Irene Siitonen         3897g
2. Vuokko Tuominen 3626g
3. Armi Savolainen     2612g
4. Sirkku Nyman         2355g

Nuoret
1. Eetu Toppari      594g
2. Tino Viiki            480g


Miehet seura gr.           1. Atte Mustalahti Linnavuoren UK 4 580

2. Timo kuismanen JUK 3 771

3. Harri Luoma VP 3 402

4. Jukka Lahtinen 3 130

5. Tommy Bankowski 2 785

6. Jarmo Haavisto VP 2 666

7. Keijo Viitanen VP 2 630

8. Pekka Välkki 2 620

9. Kai Laurila VP 2 544

10. Petri Marttila VP 2 455Miehet 60v seura gr.


1. Antti Toivonen VP 6 999


2. Martti Paski 2 917


3. Ilmari Saarikoski LUK 2 803


4. Antti Murtokanta 2 765


5. Simo aaltonen Pilkki-95 2 703


6. Elmeri Luhtala 2 310


7. Raimo Tuominen VP 2 166


8. Kauko Savolainen Teljän Kalas. 2 160


9. Hannu Miettinen LUK 2 080


10. Heikki Niemi Lem PM 2 050

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti