keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Kulovedellä jälleen

Tarkoitus oli eilen kovasti Säkylään suunnata, mutta iltamyöhään sain sellaisen tiedon, että todennäköisesti selkävesille ei ole vielä jäiden puolesta menemistä. Toinen epäröintiä aiheuttanut syy oli parinkymmenen asteen pakkanen tuuleen yhdistettynä.

Ratkaisuni olikin mennä jälleen Kulovedelle. Menin jälleen Kärppälässä "uudelle" alueelle, jossa en ollut ennen käynyt. Paikka oli noin kilometrin päässä edellisen päivän paikasta. Usko kalantuloon oli kova, ja otinkin "taktiikakseni" yksinkertaisesti kairata paljon, jotta kalatkin löytyvät. Edellispäivänä käytin 3,5cm pitkää värikoukkupilkkiä nro 14 koukulla, mutta nyt kasvatin kokoa numeroon 12. Tarkoitus oli pilkkiä ainakin aluksi 3-4m syvyistä vettä, sillä edellisenä päivänä kalat löytyivät siitä syvyydestä.

Muutama ensimmäinen reikä ei antanut kalaa, ja syvyysvaihtelutkin oli niin suuria, että oli vaikea osua 3-4m syvyyden väliin. Yhdestä reiästä hetken päästä alle 3m vedestä nousi muutama pikkuahven. Pari reikää tämän jälkeen tuli jo pidempi ahvenputki, mutta isoin jäi 70g paikkeille. Seuraavat 20-30 reikää olivat hyvin samankaltaisia. Suurin osa rei'istä tyhjiä, mutta aina välillä tuli noin 5-10 ahvenen putki. Suurimmat ahvenet näistä rei'istä oli 100g luokkaa, mutta valtaosa oli alle 50-grammaisia. Kalareiät olivat kaikki 2,5-3,5m vedessä.

Yhtäkkiä alkoi kuitenkin vapa taipua normaalia enemmän, ja yhdestä reiästä iski lähes välittömästi 440g ahven värikoukkuun kun pilkin sai alas. Kolme mukavan kokoista ahventa tuli tuon jälkeenkin. Siinä vaiheessa vaihdoin tasapainopilkkiin, ja sainkin sillä heti komean ahvenen, mutta sitten kalantulo lakkasi. En jäänyt kuitenkaan rei'ittämään aluetta vielä lisää, vaan jatkoin reiluin reikävälein eteenpäin, josko löytyisi toinen hyvä paikka? Ei löytynyt seuraaviin noin 25-30 reikään, sillä en saanut ainuttakaan ahventa sillä lenkillä.

Palasin takaisin kohdalle, josta isoimmat ahvenet tuli ja rei'itin alueen aivan täyteen reikää. Muutamasta reiästä sain vielä yksittäisen paremman kokoisen ahvenen ja muutamia pieniä, mutta pieni pettymys oli kalantulo tuon yhden reiän jälkeen. Kello alkoi olla jo sen verran, että lähdin rei'ittämään kohti lähtörantaa kairaten noin 3m veteen. Syönti oli melkoisen hiljaista, kunnes yhdellä reiällä ahvenet innostuivat oikein kovalle syönnille ja nousivat mielellään väliveteen. Ahventa tuli samasta reiästä pari kiloa noin 10 minuutissa ja kello oli 3 iltapäivällä. Harmittavan pientä ahven vain oli, ja yli 100g ahvenia tuli parvesta vain 2-3kpl. Tämän reiän hyydyttyä en saanut viimeisen vajaan puolen tunnin aikana kuin yhden ainoan ahvenen.

Ahventa oli päivän päätteeksi arviolta 7 kiloa, joista kaikki paitsi 3kpl pilkin värikoukulla. Koukkuna käytin ainoastaan pinkki-keltaista värikoukkua (ATSU-värikoukkujen väri "Herkku"). Ei ollut kuin yksi värikoukkuvapa mukana, eikä tässä pakkasessa tehnyt mieli koukkua vaihdella. Ongin kuitenkin värikoukulla, sillä se tuntui hyvin kelpaavan.

Syönnin käynnistäminen kesti useilla rei'illä jonkun aikaa, mutta ensimmäisen kalan jälkeen loputkin tulivat lähes poikkeuksetta kaikki aivan peräjälkeen ylös. Jonkunmoisella syönnillä kalat siis olivat. Noin puolet eli 3,5kg saaliista oli filekoon ahventa, ja noin joka toisella ahvenella oli kuoreita mahassa.

Pilkkikilpailuilmoituksia on tullut viime aikoina runsaasti, mutta jostain syystä Säkylän Pyhäjärven kilpailut peruttiin sunnuntailta. Kisakauteni näillä näkymin aloitan Näsijärven Siivikkalanlahdella ensi sunnuntaina.

Tässä vielä saaliskuvaa eiliseltä:

440g, lisäksi 3 muuta yli 300g

Läjä pienempää ahventaEi kommentteja:

Lähetä kommentti