sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Rautavedellä 1.1.

Uudenvuodenpäivänä tuli käytyä Sastamalan Rautavedellä. Jäätilanne oli etukäteen arvoitus, mutta arvelin "paikkani" olevan kuitenkin jäässä, sillä kyseessä on melko suojainen lahti. Melko pian kävi selväksi, että lahdet ovat tukevasti jäässä, mutta selkävedet ja virtapaikat ovat vielä sulia. Alueella oli pilkitty jo ennen minua, joten kovin varovaisesti ei tarvinnut kulkea ensimmäisiä satoja metrejä. Jäätä löytyi aluksi jopa 10-11 senttiä, mutta melko pian jää oheni noin 6 senttiin, kun lähestyin sulan reunaa. Sen verran turvaväliä pidän, että tuon ohuemmalle jäälle en enää suunnannut.
Aloitin pilkinnän tapsivehkeillä noin 3 metrin vedestä. Heti ensimmäisestä reiästä sain muutaman pikkuahvenen, ja se heti nosti toiveita kalantulosta. Seuraavatkin reiät antoivat muutamia pikkuahvenia, ja särkiä. Tuuli kävi sulasta vedestä päin, ja sen verran "virtausta" se sai aikaan, että vesi pomppi avannoissa ihan reilusti. Kairailin vajaan 10 metrin välein kohti sulaa vettä, ja parista reiästä sain yksittäisen filekoon ahvenenkin joukkoon. Nopeasti testasin välillä pientä tasapainopilkkiä ja pelkkää morria, mutta tapsilla tuntui saavan kaikki kalat mitä on tullakseen.

Siirryin rei'ittämään välillä lahden toista puolta, mutta sieltä ei muuta tullut kuin särkiä, joten palasin hetken päästä takaisin. Tein alueelle runsaasti lisää reikiä, mutta en saanut enää kuin muutaman 50-100g ahvenen ja kymmenittäin pikkuahvenia. Matalasta 2-2,5m vedestä olisi saanut pikkuahvenia kymmeniä reikää kohden pieneltä alueelta, mutta nyt en juuri jäänyt niitä nostelemaan.

Kello näytti tuossa vaiheessa jonkin verran yli 13, ja ajattelin loppuajaksi siirtyä aivan uudelle alueelle. Autolla lyhyehkö siirtymä, ja jälleen muutamien satojen metrien kävely paikalle, josta olen monesti saanut ahventa 10-20 kiloa, kuten edellisestäkin paikasta. Tälle alueelle oi nähtävästi osunut pieni alueellinen lumikuuro, sillä pinta oli kaikkialta valkeana. Heti ensimmäinen reikä osui kohdilleen, siitä sain siitä koko päivän suurimman (260g) ahvenen ja toisenkin noin 200-grammaisen. Seuraava reikä oli tyhjä, mutta kolmannesta tuli vielä 100g ahven pelkällä morrilla, kun aloin sillä härnäilemään tapsin jälkeen. Lähialueelle toistakymmentä reikää vielä kairasin, mutta en saanut kuin yksittäisiä pikkuahvenia ja särkiä.
Saalis jäi noin 2,5-3 kiloon ahventa, joista fileerattavaksi kelpuutin 1,6 kiloa. Kyllä osaa olla varsinkin yli 100g ahvenet heikolla syönnillä edelleen. Viime talvena samoilta paikoilta samoihin aikoihin sain ahventa noin 10 kiloa. Uskon, että kalaa on alla yhtä paljon nytkin, mutta eivät vain ole syönnillään. Yksikään isommista ahvenista ei napannut ensimmäisen kahden minuutin aikana, kun reiälle meni.

Päivän ainoat yli 100g ahvenet.


Viikonloppuna olisi ollut kisojakin tarjolla Lahdessa, mutta sen verran paljon oli muuta ohjelmaa, että en käynyt edes pilkillä viikonloppuna. Nyt alkaakin viimeinen lomaviikko, ja ainakin muutama pilkkikerta on vielä tiedossa Pirkanmaan vesillä, jonka jälkeen saakin keskittyä muutamaksi viikoksi Päijät-Hämeen järviin.

Joka tapauksessa kalantulo on ollut heikkoa melkeinpä kaikkialla, mitä olen kuullut. Lahden Joutjärven kisoissa lauantaina vain kolme pilkkijää sai yli 2 kiloa ahventa, kun viime talven avauskisassa kolme pilkkijää ylitti 12 kilon rajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti