keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Seuraottelu, Vesijärven Myllysaari 15.1.

Sunnuntaina oli jälleen Vesijärveä vuorossa. Kilpailuaika 9-14 ja puolen tunnin paluuaika. Viikko ennen kisaa tein muutamia reikiä samoille paikoille Enonsaarelle kuin missä pilkin yleisessä kisassa. Totesin, että ainakin jonkin verran kalaa edelleen alueella on, enkä sen enempää tähän kisaan sitten treenaillut.

Päätin ottaa kilpailun samalla värikoukkupilkintäharjoituksena, enkä ottanut mukaan muuta kuin 4kpl värikoukkuvapoja. Kahdessa vavassa reilu 3cm mittainen pilkki 16 koukulla ja kahdessa vavassa hieman isommat pilkit 14 koukulla. Lunta oli jäällä keskimäärin ehkä viitisen senttiä, joka jonkun verran hidasti juoksemista Enonsaarelle noin 4,5km päähän lähdöstä. Mennessä meni aikaa noin 35 minuuttia.

Yhdessä rannassa oli pari laikkua, jotka kokeilin aluksi, mutta niistä ei tullut kuin yksi pikkuahven. Sen jälkeen siirryin ennakkosuunnitelmieni mukaan matalaan noin 1,5m veteen. Rannan suuntaisesti tein ehkä 15 reikää, joista valtaosa antoi noin 10 ahventa. Kalan koko vaihteli ihan pienestä noin 50 grammaan, ja keskipaino tuosta rannasta ehkä 20 gramman tietämillä. Ensimmäistä tärppiä ei yleensä tarvinnut reiällä odottaa kauaa, mutta varsinaista kunnon syöntiä ei ollut kyllä millään reiällä, vaan kalantulo lakkasi aina ennen kuin kunnolla alkoikaan.

Muutaman reiän tein tuon rannan pilkittyäni hieman syvempään, ja kalantulo oli ehkä hieman parempaa siinä syvemmässä, pisimmät putket noin 20 ahventa. Toisaalta kalan koko tuntui pienenevän. Päätin kokeilla, miten aamun ensimmäisistä kalarei'istä nousee ahventa, kun pilkkii ne uudelleen. Kaloja tuli, kuten arvelinkin, mutta ei niin paljoa kuin niistä sai ensipilkkimisellä. Niinpä lopetinkin vanhojen reikien pilkkimisen muutaman reiän jälkeen ja siirryin syvempään veteen pilkkimään.

Kisa oli tuossa jo yli puolivälissä, ja olin siihen asti koko ajan pilkkinyt yhdellä vedolla kalat ylös vetäen. Tuossa vaiheessa oli pakko luopua tuosta ajatuksesta, ja aloin pilkkimään pohjan tuntumasta ja hieman nopeammalla pilkillä. Mielestäni aloin saamaan kalaa parempaa tahtia, mutta kalan koko sen sijaan pieneni, eikä edes sekaan meinanut tulla yli 15-grammaisia, vaan koko oli järjestään 10-grammaista. Pisimmät kalaputket olivat kuitenkin noin 30 ahventa. Meinasin jo vaihtaa tuohon pilkkiin 16 koon koukun, mutta näpit oli sen verran kohmeessa että en viitsinyt.

Luotin juoksukuntooni sen verran, että en kauheasti jättänyt pelivaraa takaisin lähtiessä. Noin 37 minuuttia jätin itselleni paluuaikaa ja ainakin nelisen minuuttia jäi aikaa rannassa. Useamman viikon kipuillut lonkankoukistaja on kyllä nyt ollut kisan jälkeen siinä kunnossa, että Vääksyn kisassa saapi ottaa rauhallisemmin ensi sunnuntaina.

Mitäpä sitten kisasta jäi käteen oppimisen kannalta? Matalassa ei ollut kalaa niin paljon kuin etukäteen ajattelin, ja varmaan parempaan tulokseen olisi päässyt pilkkimällä koko ajan vähän syvemmästä ja läheltä pohjaa. Olosuhteet eivät olleet tuolla kohtaa muutenkaan otollisimmat värikoukulle. Melko varmasti olisin parhaan tuloksen tehnyt silmäpilkillä tai jopa tapsilla. Tosin uskon, että 8 kiloakin olisi ollut nro 16 värikoukulla otettavissa ja pilkkimällä vähän syvemmästä. Käytin kisassa kahta eri väristä koukkua, puna-valkoista ja violettisävyistä. Pitkästä aikaa olin huomaavinani selviä eroja värien toimivuudessa. Violetilla pilkin välissä muutamia reikiä, mutta kun ei iske niin ei iske. Etupäässä ahvenet vain kävivät varovasti tökkimässä. Räikeän puna-valkoisen valitsin kokeiluun siksi, kun keli oli kovin pimeä ja pilkkialueellani lunta noin 10cm.

Huomasi, etten ole juuri pilkkinyt värikoukkuvehkeillä tänä talvena. Muissa kisoissa olen pilkkinyt pelkästään kehimällä ja nyt siis vedin koko ajan siimasta. Kolmihaarakoukku oli usein kiinni kädessä ja kalat irtoilivat ylös tullessaan kun osuivat kämmeneen. Sormetkin olivat turhan kohmeessa jatkuvasti mikä hankaloitti työskentelyä. Välillä toki homma toimi ihan hyvinkin.

Yksi vähän parempikin kala nousi kisassa


TULOKSET; (Lahden Kalaveikkojen sivuilta)

Naiset
Laila Tamminen 4754g
Aila Heininen 3957g
Ritva Kaakko 3620g
Tuija Airaksinen 3155g
Eija Tanskanen 2242g

Miehet

Atte Mustalahti 6349g
Matti Huotari 5307g
Pentti Kukkamaa 5204g
Kari Kotakallio 4704g
Keijo Halonen 4394g
Heikki Kukkamaa 4328g
Tapio Jokinen 4230g
Harri Sipola 3933g
Markku Piuhari 3924g
Sauli Rämö 3340g
Jukka Moilanen 2657g
Pekka Viljanen 1647g
Esko Leikas 1513g
Esa Kokkala 458g

Miehet yli 65

Kauko Jääskeläinen 6884g
Paavo Tanskanen 4079g
Hannu Peltola 4059g
Pentti Korhonen 4025g
Tuomisto (riuk) 3679g
Rauno Lindström 3636g
Eino Peltonen 3614g
Tapio Tapaninen 3425g
Kari Kuisma 3383g
Markku Kerttula 2535g
Reino Kaakko 2906g
Pauli Alt 2734g
Aimo Orava 2348g
Matti Huomo -

2 kommenttia:

  1. Minkälainen lumi tilanne enonselällä on?

    VastaaPoista
  2. Rannoissa 5-10cm etupäässä ja selällä 0-10cm. Varmaan tänään painui kasaan tai suli pari senttiä.

    VastaaPoista