maanantai 23. tammikuuta 2017

Vesijärvi/ Kajaanselkä: kisatreenit 20.1. & 21.1.


Kajaanselän kisa-aluetta kauhistelin vähän etukäteen, että mitähän tuosta mahtaa tulla. On meinaan kisa-alueella kokoa reilusti. Kuvassa näkyy vain murto-osa kisa-alueesta, vaikka tuossakin näkyy noin 4km päähän lähdöstä.


Lähtöpaikka Vääksyn Kalmarinrannassa


Kajaanselän kisa-aluetta kauhistelin vähän etukäteen, että mitähän tuosta mahtaa tulla. On meinaan kisa-alueella kokoa reilusti. Kuvassa näkyy vain murto-osa kisa-alueesta, vaikka tuossakin näkyy noin 4km päähän lähdöstä.

Ainoa pilkkikerta Kajaanselällä tätä ennen oli itselläni SM-pilkissä 2008. Silloin menin kylmiltään Kuperiaistenpohjaan, josta sainkin alussa kalaa todella hyvin. Se ilo loppui vain lyhyeen.

Joka tapauksessa perjantaina aloittelin treenit aika läheltä samoja paikkoja mitä SM:ssä pilkin. Kaloja siellä ei nyt ollut, ja suuntasinkin melko nopeasti kohti selkävesiä. Tasasyvyiseltä alueelta noin 4m vedestä osui päivän ensimmäinen ahven, noin 150g. Seuraava kala, pieni ahven nousi vasta kun pääsi yhdelle isolle matalikolle. Matalikon jälkeisestä penkasta noin 9m vedestä tapsipilkkiin juntattiin vähän kovemmin ja ylös nousi 405-grammainen ahven. Kokeilin reiän vielä morrilla, mutta se ei enempää kaloja antanut.

Päivän kolmas ahven


En jäänyt tuohon pilkkimään yksittäisten isompien kalojen toivossa, kun tarkoitus oli löytää kaloja ihan parveksi asti. Jatkoin matkaa reiluin välein rei'ittäen. Syvästä ei muuta enää noussut, mutta pikkukalaa oli heti runsaasti kun pääsin seuraavalle matalikolle. Noin 15g ahventa nousi hyvää tahtia monesta reiästä, mutta totesin kala-alueen pieneksi ja kalat liian pieniksi. Lähialuetta pyörin vähän aikaa ristiin rastiin, mutta sen parempaakaan paikkaa en siitä löytänyt. Yksi reikä tosin alkoi aika lupaavasti, kun heti pilkin saatuani pohjaan vedin ekan houkutusvedon ja samalla nousikin kaksi ahventa kerralla ylös. Koukkuun kerkesi iskeä n. 20g ahven ja perholukolla rokastin noin 100-grammaisen. Eipä ole muistaakseni ennen tullut tuplia tolla tavalla. Perholukolla muistaakseni tosin kaloja olen saanut ennenkin. :)

Tuplatärppi...

Seuraavaksi siirryin Varjansaarelle ja tuli tutkittua siellä melkoisen suuret alueet eri syvyyksistä. Kaikki kalat tosin osuivat noin 4-5m vedestä. Ihan selkeä yksi alue löytyi, missä oli kohtalaisesti kalaa ja muuten tyhjää. Yhdestä reiästä sain heti alkuunsa kaksi 150g ahventa peräkkäin, ja ympäriltäkin pari bonuskalaa. Ei silti mitenkään vakuuttanut tuokaan alue.

Siirryin tuon jälkeen aivan keskelle selkää ja kokeilin pari syvemmän veden penkkaa isomman ahvenen toivossa. 10-20 reikää ei antanut mitään merkkejä kaloista, joten jatkoin taas matkaa, tällä kertaa Kallio-Lakko -nimisen saaren likelle. Sieltä löysin pienen alueen, jossa oli erittäin hyvin pikkuahventa 5-6m vedessä. Pidin paikkaa kuitenkin aika huonona, koska sinne oli paljon matkaa ja alue todellakin oli korkeintaan 30x30m missä kaloja oli.

Lauantaina Eero ja Aleksanteri liittyivät treenivahvuuteen. Aloituspaikka oli rantapenkka, mutta siitä siirryttiin nopeasti selkäpakoille kun kalaa ei tullut. En tosin saanut sieltä ensimmäiseen kymmeneen reikään kuin kolme ahventa, mutta sen jälkeen osui monta reikää peräkkäin kohdilleen ja kalaa tuli melkoisen hyvää tahtia. En kuitenkaan ottanut niitä kuin 5kpl/reikä. Eero ja Allu saivat myös hyvin kaloja, mutta vähän eri kohdasta. Kala-alue tuntui olevan molemmilla alueilla reilun kokoinen. Mitään bonuskaloja ei tullut, vaan kala oli keskipainolta 20-25g. Parhailla rei'illä jopa 30g.

Kokeiltiin tuon jälkeen vielä 5-6 pakkaa tai vähän matalampaa aluetta lisää ja kaikissa niistä oli kaloja. Kolmessa paikassa tuntui olevan peräti hyvin. Yhdellä matalikolla testasin pilkkiä yhden reiän loppuun asti ja sain 44 ahventa. Eero kokeili toisella pakalla ja tulos 57 ahventa. Nuo antoivat jotain osviittaa kisan kalantulosta. Pidin melko varmana, että pisimmät kalaputket tulevat olemaan vielä selvästi pidempiä kun reikä vaan osuu oikeaan kohtaan. Tapsin sai monta kertaa irrottaa niin syvältä kurkun perältä, että päätin jo tuossa vaiheessa pilkkiä kisan nopealla ketjupilkillä tapsipilkin sijasta.

Eero lopetti treenit tässä kohtaa, mutta Allun kanssa jatkettiin vielä pari tuntia. Kokeiltiin vielä pari uutta matalikkoa. Toisessa oli kalaa joka reiässä, mutta ehkä hieman liian syvässä. Toisella alueella oli niin paljon tyhjää, että siitä ei ollut edes varapaikaksi kilpailuun.

Treenisaaliini oli noin 7 kiloa. Etupäässä pilkin 5 ahventa/reikä, muutamasta reiästä vähän useampia, mutta alle 10kpl. Poikkeuksena se yksi reikä minkä tyhjensin. Odotettavissa oli, että kisassa kärkipään saaliit nousevat lähemmäksi 20 kiloa kuin 10 kiloa. Kun vertasin kisaan Enonselällä, jossa ongin pikkuahventa reilut 16 kiloa jokunen vuosi sitten, niin pidin mahdollisuudet samansuuntaiseen määrään ihan hyvänä. Ajattelin, että jos joku löytää enempi sekakokoista kalaa, olisi 20 kiloakin rikottavissa. Itse päätin pilkkiä varman päälle pikkukalaa niin nopeasti kuin kerkeää alusta loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti