tiistai 21. maaliskuuta 2017

LUK:n mestaruuspilkki 19.3. & treeni 17.3. Pyhäjärvi, Riihilahti

Perjantaina olimme isän kanssa treenailemassa vesisateessa nelisen tuntia. Kalaa löytyi varsin harvakseltaan, mutta syönti tuntui olevan aika hyvää kun vaan ahventa osui kohdalle. Kala ei tosin mielestäni noussut pohjasta mitenkään hyvin. Treenasin melkeinpä koko ajan silmäpilkkivehkeillä, kun isä teki enemmän välinekokeiluja.

Kävin Lamminlahdelta ja lahden suulta läpi kaikki vakikivikot, mutta kalaa niissä oli ainoastaan todella pienissä pisteissä, monin paikoin vain aivan yksittäisillä rei'illä myös. Jotain logiikkaa sentään tuntui olevan, sillä melkein kaikki parhaat reiät osuivat 2,5-3m syvyyteen. Löysimme yhteensä ehkä 7-8 pientä aluetta, joista sai enemmän kun yksittäisiä ahvenia.

Yli 4m vedestä en saanut tärppiäkään, mutta toisaalta alle 2 metristäkään en saanut kuin muutaman pikkuahvenen. Etenin noin 30m reikävälillä rantoja noin 1-1,5 kilometrin matkan kuitenkin vähän eri syvyyksiä koittaen. Yli puolet viime vuosien varmimmista paikoista olivat täysin tai melkein täysin kalattoman oloisia.

Treenisaaliini oli reilut 2 kiloa, jossa tosin oli seassa pari yli 200g ahventa. Treenin perusteella odotin kisasta noin 7-8kg saalista. Toisaalta tiedostin sen, että aamu on todella tärkeä ja silloin reikien pitäisi erityisesti osua. Kalapaikkoja kun oli tosi vähän eikä niistä tulisi kaloja jokaiselle riittämään.

Sitten kilpailuun

Kisa-aika oli jälleen mestaruuspilkissämme 9-14 ja 30min paluuaika. Aloitin kisan värikoukulla. Olin jo etukäteen päättänyt aloitusreikäni paikan, ja juoksin siihen suoraan. Pettymyshän se oli, kun en tainnut saada siitä kuin 5-6 ahventa, eikä viereisistäkään rei'istä noussut ihmeitä. Muutaman kymmenen metrin päästä sain isän vierestä yli puolen kilon ahvenputken, mutta sen jälkeen tuli kymmenkunta tyhjää reikää tyhjän perään.

Yksi kalaisa treenipiste petti täysin ja ei seuraavakaan vakuuttanut. Sain kyllä kappaleita siitä pari kolmekymmentä, mutta vain pari ahventa oli yli 20g. Palasin takaisin päin kokeilemaan aloituskivikon reunoja uusista kohdista ja vähän mantereen rannastakin, mutta ei niin ei - ei yhtäkään ahventa!

Tuossa vaiheessa jo moni kauemmaksi lähtenyt kisaaja lähti takaisin lähtörantaa päin, vaikka kisaa oli takana vasta pari tuntia. Itselläni oli tuossa vaiheessa ahventa kasassa pari kiloa ja lähdin myös kohti lähtörantaa. Siellä kun oli vielä pari treenissä löytämääni kalapistettä. Pasi siellä toisella pisteellä jo istuikin ja nosteli samasta reiästä kohtuu pitkää kalaputkea. Jäin rei'ittämään aluetta vähäksi aikaa, mutta sain vain kolme ahventa. Vähän matkan päässä olikin "viimeinen" treenattu kala-alueeni, ja sitä sentään pääsin rei'ittämään ensimmäisenä. Kalaa tuli useimmista rei'istä, mutta aivan liian lyhyttä kalaputkea. Ensimmäiseen 10 reikään taisi olla paras reikä 6 ahventa.

Isä käveli tuossa vaiheessa samalle alueelle, ja taisi toisesta reiästä alkaa saamaan heti hyvin ahventa. Myös Pasi tuli viereen ja alkoi nostella kaloja. Itse tein alueelle muutamia reikiä saaden pari yksittäistä ahventa, mutta jatkoin samaa syvyysaluetta taas pois päin lähdöstä. Kalaa ei seuraavaan puoleen tuntiin löytynyt, vaikka monipuolisesti iskin uutta reikää 4-8m veteen.

Turhan lenkin jälkeen palasin tarkistamaan yhtä kivikkoa, jonka koitin aluksi vähän huolimattomasti. Tällä kertaa vaihdoin aluksi tapsivehkeisiin. Heti eka reikä antoi noin 20 ahventa, mutta 10 ahvenen jälkeen jo alkoi särjet kiusata ja vaihdoin värikoukun takaisin. Tässä vaiheessa Timo tuli samalle alueelle, joten jälleen tila oli nopeasti vähissä. En saanutkaan tuon ekan reiän jälkeen enää kuin kymmenkunta ahventa, ja palasin taas alueelle, josta lähdin pois tekemään sitä hukkalenkkiä.

Ensimmäinen uusi reikä tälle alueelle josta muut olivat jo lähteneet antoi 33 ahventa. Kisaa oli jäljellä enää reilu tunti. Ongin jälleen pelkästään värikoukulla. Vierestäkin tuli kalaa monesta reiästä, ja hetken päästä osuin outoon matalaan pieneen kohtaan, jossa oli vain 1,5m vettä, kun vieressä oli melkein 3 metriä. Matalan reunasta 2-2,5m vedestä sain useammasta reiästä kalaa, mutta kovin pientä. Paras reikä antoi kuitenkin yli 20 ahventa.

Tuon kohdan hiivuttua löysin vielä yksittäisen reiän 20-30min ennen loppua, josta sain yli 20 ahventa. Viimeinen vartti meni yksittäisiä pikkuahvenia nostellessa ja tyhjää kairatessa, mutta kokonaisuutena viimeinen tunti taisi olla itselleni koko päivän kalaisin. Vielä kun olisi reiät osuneet kohdilleen ensimmäisen 4 tunnin aikanakin.

Aika huono maku jäi kisasta kun punnitukseen kävelin, mutta suureksi yllätykseksi hävisin kisan voittaneelle Pasille alle kilon. Odotin enemmänkin sijoittumista 4-5 sijalle tuollaisella pilkinnällä, parantamisen varaa jäi tosi paljon ja kisa oli yhtä säntäilyä.

Kisan jälkeen selvisi, että ainakin isä ja Pasi saivat kisassa noin 3kg ahvenputket. Myös veteraanien kakkonen Hannu ilmeisesti sai samasta reiästä reilusti yli 100 ahventa. Vähän turhan paljon "annoin tasoitusta", kun en itse saanut lähellekään kiloa yhdestäkään reiästä. Sellaisia 5-10 ahvenen kalaputkia sen sijaan itselläni oli varmaan toistakymmentä. Keskipaino oli kaloillani noin 20g, kun isäni ahvenilla se oli liki 29g.

TULOKSET:

yleinen
 1. Tanner Pasi 6750
 2. Mustalahti Atte 5800
 3. Matero Timo 5040
 4. Saarinen Marko 2360
 5. Kiminki Timo 2230
 6. Toiva Tomi 1430
 7. Nyberg Vesa 1390
 8. Tannermaa Ari 920
 9. Erkkilä Markus 520
 10. Melto Jari 50
 Veteraanit
 1. Mustalahti Tapio 5620 
 2. Kaasalainen Hannu 5340 
 3. Kahilainen Rainer 3140
 4. Oksanen Martti 2590
 5. Hautamäki Jorma 2010
 6. Mäenpää Kalevi 1920
 7. Miettinen Hannu 1640
 8. Viljanen Yrjö 1570
 9. Salojensaari Matti 520
 Naiset
 1. Kahilainen Irma 2610
 2. Kivioja Seija 1460
 3. Kiminki Terttu 800
 4. Väätäinen Anja 200

Suurin ahven: 270g, Pasi Tanner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti