tiistai 7. maaliskuuta 2017

SM-pilkki 2017, treenit

Kolkolla Kolkonjärvellä tuli treenattua kolme viimeistä sallittua treenipäivää, eli ke, to ja pe.

Tässä tiivistetysti päivä kerrallaan:

Keskiviikko:

Treenasin koko päivän kaikuluotain seuranani. Aloitin n. 5km kisan lähdöstä olevalta pakalta, jossa oli matalin kohta reilut 7 metriä. Neljännestä reiästä sain ensimmäset treenikalat. Kalat innostuivat ottamaan pilkkiin vasta kun nostin sen noin 1,5m irti pohjasta. Alkuun tuli muutama noin 20g ahven, kunnes otti vähän isompi 70g ahven ja jatkoin matkaa. Vierestä ei kuitenkaan enempää kaloja tullut, ja kalaa vaikutti olevan vain pakan päällä.Tein pienen siirtymän saariryhmän edustalle, ja sain siltä alueelta kaloja noin joka toisesta reiästä. Ahvenet oli pääasiassa pieniä, mutta joku 50-grammainen osui sekaan. Vettä oli tuolla alueella 7-9 metriä. Siinä 7 metrin kohdalla oli pieni matala kohta, josta ehkä parhaiten nousi kaloja.Kala-alue loppui kuitenkin aika nopeasti, ja seuraavaan 2-3 tuntiin ei juuri ahvenia tarvinnut katsella. Aivan satunnaisia ahvenia noin 10m vedestä, ja todella tyhjää 8m vesissä eli ei nykyäkään. Rantapenkasta 4 metristä viimein osui ahvenreikä, josta otin ensin tapsilla peräkkäin muutaman ahvenen ja testasin värikoukkua, ja siihenkin otti heti pari ahventa. Vierestä ei ahventa kuitenkaan tullut vaan kiiskiä nousi joka reiästä.

Seuraavaksi takarajan tuntumaan kokeilemaan ja sieltä löytyi melko pian alue, jossa oli yllättävän matalaa. Matalin kohta viitisen metriä, vaikka kartta ei kertonut alueella olevan alle kuutta metriä. Tällä kertaa matalan päältä ei kaloja tullut, mutta heti kun syveni tuli kalojakin. Niitä tuli vielä 12m veteen saakka, kunnes lakkasi.

Tässä merkintöjä kaikilta päiviltä ke, to ja pe
Seuraavat pari tuntia vietin "takarajan keskipakan" reunassa pilkkien 10-15m vesiä. Saaliina 14m vedestä yksi 200g ahven, 9m vedestä yhdestä reiästä iso parvi 5-10g ahvenia ja muuten todella satunnaisia pikkuahvenia. Aivan loppupäiväksi siirryin toiselle rannalle Myllylahden edustalle, ja sieltä tuli vielä 2,5-3m vedestä 6-7 ahventa, joista isoin noin 150g. Kaiun mukaan alla olisi ollut vielä isompikin kala.Keskiviikon treenillä kestoa 8,5 tuntia ja saalista hieman vajaa 2 kiloa, kappaleita 64. Kilometrejä ja kairattuja reikiä riittävästi.

Torstai

Torstain treenasin Markon kanssa suunnilleen samat alueet kiertäen. Rei'itimme oikeaa takalaitaa kisa-alueesta noin 1,5km matkalta ja tutkien 2-7m vesiä etupäässä. Tällä kertaa itse olin liikenteessä ilman kaikua. Saimme Markon kanssa yhdeltä kohdalta molemmat kalareiät noin 5-6m vedestä, mutta muuten piteli hiljaista koko matkan takarajalle saakka. En saanut ainoatakaan ahventa edes siitä alueelta, mistä edellisiltana sain muutamia ahvenia.

Ylitimme selän ja siirryimme kokonaan toiselle puolelle. Kokeilin takarajan pakan läheltä vähän eri kohtia kuin edellispäivänä. Saalis oli vielä huonompaa kuin viimeksi. Aivan takarajasta kiinni löysin kuitenkin jännän kohdan, jossa syveni selvästi rantaan päin siirryttäessä. Siltä kohdalta sitten nappasi tapsipilkkiin noin 200g ahven. Hetken pilkkiä vielä uittelin, mutta toista kalaa ei kuulunut. Päätin testata pelkällä morrilla ja saman tien nappasi 230g ahven. Tuolla kohtaa oli siis non 9m syvää. Parin sadan metrin päässä oli kohta, josta edellispäivänä nousi kaloja. Samoilta paikkeilta tuli heti kaloja nytkin, joten jatkoin matkaa.

Kokeilin edellispäivän 4m syvyisen kohdan, josta tuli kaloja. Nyt ei nykyäkään. Sama toistui alueella, josta edellispäivänä sain joka toisesta reiästä kaloja. Nyt vietin yli tunnin samalla alueella saamatta yhtään ahventa. Järvi näytti haastavuutensa viimeistään tuolla hetkellä...kalaton putki jatkui noin 2 tuntia, kun aivan lopuksi sain muutaman ahvenen pieneltä pakalta.

Nihkeän päivän saldo oli 8,5 treenituntia, 24 ahventa ja yhteispaino hieman vajaa kilo.

Perjantai

Perjantain pyörin autolla jäällä paikasta toiseen. Keinot oli päinvastaiset verrattuna torstaihin. Treenasin ensimmäiset 3-4 tuntia pelkästään 10-17m vesiä isoja ahvenia etsien. Aika lailla etsinnäksi jäikin. 15m vedestä yhdestä paikasta yksi 130g ahven morrilla, joka oksensi kuoreen. Toisessa paikassa kaiku näytti pari ahventa kun pidin evästaukoa. No tauko keskeytyi ja pudotin äkkiä tapsipilkin veteen ja melkein saman tien nappasi 200g ahven. Toinen ahven ui tiehensä ja sen jälkeen ei edes kaiussa näkynyt kaloja lähialueella.
Luovutin siis syvästä pilkkimisen ja päätin kokeilla keskellä selkää olevaa matalikkoa. Siellä oli tasaisemmin kalaa kuin missään missä tuli pilkittyä, ja kalat tuntuivat olevan enimmäkseen pakan päällä. Toisaalta kalat olivat etupäässä pari metriä irti pohjasta, joten kala taisi olla myös liikkeessä. Kalan koko vaihteli jonkin verran, mutta keskipaino asettui 20g paikkeille.

Loppupäivä taisi mennä enemmän autoiluksi kuin pilkinnäksi. Kävin kisa-alueen ulkopuolella testailemassa minkälaisia kalaputkia tulee, ja ongin yhdestä reiästä 10 ahventa, mutta muuten oli aika hiljaista. Kisa-alueen puolelta samalta kohdalta tuli myös kaloja, mutta selvästi huonommin.Isoin puhti oli ehdottomasti jo käytetty tälle viimeiselle treenipäivälle. Saldo oli treeniä 7 tuntia, 50 ahventa ja jonkin verran yli kilo yhteispainoa.

Ahvenet jätin päivän päätteeksi aina ulos jäisinä, joten kolmen päivän kahden hengen kaloista jäi tämän verran fileerattavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti