perjantai 18. tammikuuta 2019

Nokian Pyhäjärvellä, Huhtaanselällä 15 & 16.1.

Kahtena päivänä peräkkäin kävin Pyhäjärvellä kotivesillä, tiistaina vajaa 3 tuntia jäällä ja keskiviikkona noin 4,5 tuntia.

Tiistai

Autolla pääsin hyvin lähelle oletettuja kalapaikkoja. Vanhoja reikiä ei näkynyt missään, mutta tuolla alueella oli melkeinpä koko viime talven hyvin ahventa. Laikkupaikoista ei ollut juurikaan apua, mutta yhdessä kohtaa oli moottorikelkkaura hieman märempi ja päätin tehdä siihen ensimmäisen reiän. Kalaa oli alla reilusti, mutta tuntui olevan pientä. Sain kuitenkin morrilla yhden reilu 100g ahvenen. Sen jälkeen tuli vain pientä, joten jatkoin matkaa.

Siirryin 30-40 metriä ja tein pari reikää valmiiksi. Molemmissa saalis oli samankaltainen. Pari 70-100g ahventa, sinttiä ja yksi isompi molemmista rei'istä. Kokeilin pikkutasuria, jigiä ja morria. Morrilla tuli pientä ahventa jatkuvalla syötöllä, ja sen sellaista jaksanut kauaa. Tasurilla ja jigillä nousi yksittäisiä hieman isompia.

Seuraavalla reillä oli aluksi useamman minuutin hiljaista, mutta kun laskin väliveteen Karismaxin tasurin niin tasurin ympärille kasaantui nopeasti ahvenia, ja hetken aikaa tuli tärppejä todella tiheään tahtiin. Läheskään kaikki tärpit eivät tarttuneet, mutta alla tuntui olevan myös isompaa kalaa. Yli 300g ahvenia ei kuitenkaan ylös asti tullut, vaan kokoluokka oli 80-250 -grammaista. Tulipa kerran 2 ahventa kerrallakin. Kovin pitkään ei kiivasta syöntiä jatkunut, vaan jouduin välillä pilkkimään lähempää pohjaa. Myös sieltä nousi filekaloja vielä harvakseltaan, ja joku yksittäinen kala innostui vielä välivedestäkin.

Sen verran luottoa tuli tuohon välineeseen, että pilkin koko loppuajan samalla tasurilla. Muutaman reiän vielä tein, ja kaikista paitsi viimeisestä reiästä sain ainakin yhden yli 100g ahvenen. Pari reikää antoi muutaman n. 150-grammaisen. Useimmilla rei'illä ahvenet sai innostumaan vasta kun pilkki nousi pari metriä irti pohjasta.

Kaikenkaikkiaan syönti oli hyvää, mutta isompaa kalaa ei alueella ihan valtavasti tuntunut olevan. Pientä sen sijaan olisi tullut joka reiästä kyllästymiseen asti muilla välineillä kuin jigillä tai tasurilla. Pyhäjärvellä onkin usein filekalan pyynnissä isoin ongelma tuo suuri silppuahvenen määrä, mutta toisinaan myös morri on silti antanut isompaa ahventa. Nyt vaikutti siltä, että isommat ahvenet vaativat isompaa ärsykettä, kun pikkutasuritkaan eivät meinanneet kelvata.

Kokonaissaalis oli 5-6kg ahvenia, ja keskikoko ihan mukavaa.

Tiistain saalisKeskiviikko

Olin edellisenä päivinä potkinut hieman laikkua vanhojen reikien kohdalle, ja pilkin uudelleen aivan samat reiät. Tuo on joskus tuottanut hyvin tulosta, mutta nyt ei tuottanut. Koko laikut eivät houkuttaneet kaloja, tai sitten kalaa ei vaan alueella ollut. Toisinaan tuo "laikuttaminen" on jo päivässä kerännyt hyvinkin kaloja kohdalle.

Sain kuitenkin melkein jokaisesta reiästä ainakin yhden yli 100g ahvenen. Nyt kalat eivät tuntuneet olevan tasurin perään niin paljon kuin edellispäivänä. Vaihdoinkin melko äkkiä tasurin pystypilkkiin ja värikoukkuun, ja sillä tuli pilkittyä melkein koko loppuaika. Oikeastaan halusin pilkkiä värikoukulla siksi, että en ole sitä juurikaan tänä talvena vielä kokeillut, ja ajattelin ison värikoukun karsivan myös jonkun verran pikkuahvenia pois. Käytin nro 10 koukkua, mutta täytyy sanoa, että pikkuahvenet olivat siltikin pahasti riesana. Tilanne ei muuttunut edes silloin, kun vaihdoin vähäksi aikaa nro 8 koukun. Tuntui siltä, että nro 8 koukulla sai huonommin sekä isompaa että pienempää ahventa.

Ensimmäinen hetki kun sain useita yli 100g ahvenia peräkkäin, tuli vasta sitten kun aloin tehdä uusia reikiä hieman irralleen vanhoista rei'istä. Yhdestä reiästä taisi nousta kymmenkunta 80-250g peräkkäin, mutta kauheasti muuta ei sitten ympäriltä tullutkaan. Sinttiä tuntui olevan varsinkin hieman syvemmässä noin 7m vedessä todella paljon. Pientä oli paljon kaikkialla, mutta tuon yhden reiän lisäksi ei tullut isompia ahvenia kuin yksittäiskappaleina. Kovin kauaksi en tosin lähtenyt yrittämäänkään, vaan tiistain ja keskiviikon parhailla rei'illä oli välimatkaa noin 100 metriä.

Ruokakalat tuli kasaan keskiviikkonakin, mutta kaukana oli vielä se kalantulo mitä samalla alueella oli edellistalvena. 1,2kg sain tehtyä filettä keskiviikon kaloista, mutta aika pieniä sai jo siihen fileerata. Kokonaissaalis oli vähintään saman verran kuin tiistainakin, mutta keskikoko oli huomattavasti pienempää. Isoin ahven keskiviikkona oli 260g.


Keskiviikon saalista

Keskiviikon ottikoukku, yksi luottoväreistäni tuolle järvelle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti