lauantai 5. tammikuuta 2019

Pikkujärvellä Sastamalassa 30.12.

Tässä olen "toipilasaikana" koittanut kyttäillä lämpimiä pilkkikelejä, kun kovin kylmällä en ole vielä tohtinut pilkille yrittää. Kylmällä kelillä kun joutuu liikkumaan enemmän ja se ei vielä ole vaihtoehtona.

Uudenvuoden aatonaattona oli sen verran lämmintä keliä ennusteissa, että pilkkihimo vei voiton ja suuntasin jäälle parin viikon lepäilyn jälkeen. Tuuli oli aivan nollassa ja pakkasta 1-2 astetta, joten olosuhteet todellakin olivat kohdillaan.

Ajelin aluksi Rautavedelle, ja pari reikääkin kairasin sinne. Jouduin kuitenkin pettymään, kun en päässyt kalapaikoille asti kun jää oheni jo 5-senttiseksi. Suunnitelmat menivät siinä uusiksi ja samalla ensimmäinen tunti valoisasta ajasta täysin hukkaan. Lisäksi myös kaikki mukana olevat välineet olin laittanut kuntoon juuri Rautavettä varten.

Päätin pelata varman päälle, ja suuntasin samalle pikkujärvelle kuin millä olen käynyt näillä jäillä muutaman kerran aiemminkin. Aiemmilla kerroilla en nähnyt tuolla ketään muuta pilkillä, mutta nyt jäällä oli 2 muutakin pilkkijää ja hetken päästä tuli 2 lisää.

Aloittelin poikkeuksellisesti pienellä mikrojigillä, jossa jigipäänä toimi omaa tuotantoa oleva isohko morri. Morrilla on painoa noin 1,5 grammaa, joten tuo yhdistelmä on aika leijaava. Jiginä käytin Lunker Cityn Fin-s Fishiä (koko 2,5"), jota kuitenkin olin lyhentänyt reilusti. Heti lähtörannassa oli pieni lumeton kohta, josta aloittelin. Tuossa oli ilmeisesti vain jotain pikkukaloja alla, kun ne eivät jigiin ottaneet ja morrillakin sain vain hentoisia tärppejä.

Nuo 2 pilkkijää olivat juuri sillä kohdalla pilkillä, josta olen saanut isoimmat ahvenet tästä järvestä. Päätinkin suunnata muualle, kun tuo paikka oli jo rei'itetty. Parin tyhjän reiän jälkeen löytyikin jo syönnillään olevia ahvenia melko matalasta reilun 3 metrin vedestä. Ahvenet nousivat hyvin mielellään jigin perässä väliveteen ja melkein kaikki tärpit myös jäivät kiinni. Olin yllättynyt, kuinka pienetkin ahvenet ottivat jigiin eli syöntiä oli. Sekaan tuli yksi vähän isompi 310g ahven myös. Jigittelyn jälkeen koitin vielä morrilla, mutta en saanut kuin yhden melko pienen ahvenen ja pari särkeä.

Päivän suurin 310g ahven ja ottijigi

Seuraavalla reiällä oli aluksi hiljaista, mutta yhtäkkiä noin minuutin uittelun jälkeen kaikuun ilmestyi ahvenia ja sain kolme yli 100g peräjälkeen. Hyvin sama uittotapa toimi kuin muillakin pilkeillä on toiminut: reiluja vetoja kunnes uintia rauhoitetaan ahventen tultua jigin alle. Enimmäkseen itse väristytän ja nostan hitaasti, kuten morrillakin.

Tuon jälkeen tein reikiä vähän sinne sun tänne, mutta kaloja ei näkynyt. Jonkin verran löytyi vähemmän lumisia kohtia, mutta kunnon laikkuja ei ollut missään. Tuli ongittua tyhjää yhdelläkin alueella, josta aiemmalla reissulla sain 10-20 ahvenen kalaputkia. Melkein yhtä tyhjältä vaikutti alue, josta kauden ensikäynnillä sain määrällisesti eniten ahvenia. Nyt sain tuolta alueelta kaksi ahventa ylös asti 6-7m vedestä, eikä kauissa sen enempää kaloja näkynytkään. Toinen näistä ahvenista kelpuutti Karismaxin tasurin ja toinen morrin.

Vähän tuon jälkeen nuo kaksi pilkkijää lähtivät järveltä pois, jotka olivat pyörineet samalla alueella koko sen ajan kuin jäällä olin. Kokeilin yhtä vanhaa reikää heidän poistuttuaan ja taisin saada siitä reiästä 5kpl 100-150g ahvenia. En saanut jigiä toimimaan, vaan nämä ahvenet kelpuuttivat vain morrin ja hyvin läheltä pohjaa.

Alkoi olla sen verran hämärä, että päätin vielä äkkiä poiketa sille alueelle, mistä päivän ensimmäiset kalani sain. Vanhoista rei'istä en saanut mitään, mutta tein alueelle uusia ja yhdestä sain vielä muutaman ahvenen jigillä. Kalat tulivat aivan peräkkäin ja nousivat jälleen väliveteen. Siihen kuitenkin lakkasi syönti ja päätin lähteä kotiin kun alkoi hämärtääkin.

Normaalia kevyemmin tuli otettua tämä pilkkipäivä ja reikiäkin kairasin vain yhden kerrallaan ja yhteensä noin 20kpl, vaikka kalaa ei hyvin tullutkaan. Kokonaissaalis oli 1,9kg ahvenia keskipainon asettuessa 60-70 grammaan, joka on samaa luokkaa kun tällä järvellä aiemminkin. Määrä jäi sen verran pieneksi, että voi olla ettei tälle järvelle tule enää näillä jäillä mentyä.

Kokonaissaalis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti