keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Rautavedellä 12.1.

Rautavedelle pääsin vihdoinkin "kalapaikoille" muutama päivä sitten. Joulukuun lopussa tuolla ei vielä ollut jäätä pilkkimiseen. Enpä päässyt korkkaamaan aluetta ensimmäisenä, vaan alueelle oli tehty jo varmaan toista sataa reikää.

Lyhyen siirtymän aikana matkan varrella oli kuitenkin pari laikkupaikkaa, jotka kokeilin ennen vakipaikkaan saapumista. Ensimmäisen laikun kohdalla vettä oli vain kolmisen metriä, eikä alla tuntunut olevan kaloja. Toinen laikku oli lähempänä vakipaikkoja, ja tuolta reiältä aloinkin heti saamaan ahvenia. Vettä oli tässä noin 4,5 metriä. Pari noin 100g ahventa nousi tasurilla saman tien, mutta siihen tyssäsi. Vaihdoin jigiin ja sain vähän aikaa ahvenia hyvää tahtia. Kovin isoja ei noussut, mutta filekokoa kuitenkin. Välillä käytin myös morria. Arviolta 1,5 kiloa nousi ahvenia tästä reiästä. Koitin vielä laikun toisesta päästä, mutta siellä oli matalampaa ja vain pikkukaloja alla.

Siirryin eteenpäin noin 20m välein reikiä kairaten. Yksittäisiä ahvenia nousi ainoastaan, kunnes saavuin kohtaan jossa oli vanhoja reikiä tiheämmin. Nähtävästi kalaa oli tuossa ollut ja oli edelleenkin, sillä tuo reikä antoi mukavan kokoisia 100-250g ahvenia useampia. Vettä oli alla neljä metriä. Pari ensimmäistä ahventa sain jigillä, mutta loput morrilla. Aloin tekemään alueelle lisää reikiä ja melkein jokaisesta sain ainakin yhden yli 100g ahvenen.

Kun olin mennyt aluetta jo jonkin aikaa ristiin rastiin, huomasin pienen pienen railon, jonka kohdalla oli vettä lumen ja jään välissä. Ajattelin, että ennen edellisten lumien satamista tuo kohta oli saattanut olla jopa lumettomana, ja päätin lähteä kairailemaan tuon juuri ja juuri erottuvan railon kohdalle. Ensimmäiset pari reikää eivät ihmeempiä kaloja antaneet, mutta kolmannella reiällä alkoi tapahtua. Alla oli selvästi enemmän kalaa kuin millään muulla reiällä oli ollut, mutta jälleen syönti hiipui jigiin parin kolmen ahvenen jälkeen. Vaihdoin morrivehkeisiin, ja aloin saamaan ahvenia harvakseltaan. Kala tuntui aika lailla jurottavan pohjassa, ja sainkin valtaosan ahvenista 30-100cm pohjasta. Aivan yksittäisiä ahvenia sain ylempää, ja nekin vain silloin kun näin kaiusta ahvenien nousevan perään kun kehin koukussa olevia ahvenia ylös.

Syönti oli kuitenkin aivan onnetonta ja morrin kokoa sai pienentää siitä mihin olen tottunut, siiman paksuutena käytin 0.12mm, mikä on vielä melko turvallinen, kunhan ottaa ahvenia niskasta kiinni kun ne tulevat reiälle. Tuntui siltä, että mitä vaimeampi tärppi, sitä isompia olivat ahvenet. Heti kun surviaiset alkoi mennä huonoksi eivät ne tuntuneet ronkeleille ahvenille enää kelpaavan. Montaa alle 100g ahventa ei tästä reiästä noussut, vaan koko oli hyvin mukavaa 100-300g.

Tuon reiän jälkeen oli ahvenia kasassa ehkä 7-8 kiloa, ja ihmeempiä kaloja ei enää tuon jälkeen noussutkaan. Lopuksi kiertelin tosin lähinnä vanhoja reikiä, ja onnistuin jigillä saamaan vielä pari 200g ahventa ja jonkin verran pienempiä. Kokeilin uusiksi myös tuon "laikkureiän", josta sain päivän ensimmäisetkin kalat, mutta en siitä saanut yhden yli 100g ahvenen lisäks kuin pikkuahvenia, jota tuntui riittävän.

Päivän kokonaissaldo oli 8-9kg ahvenia, joista kolmekymmentä oli yli 100-grammaisia. Suurimmat ahvenet nousivat morrilla ja ne painoivat 340g ja 290g.

Maisemaa kalapaikalta

Päivän parhaimmisto

Jigi antoi monesta reiästä 1-3 filekalaa, mutta ei pidempiä putkia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti