sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Sittenkin Lahdessa kisoissa

Ilmoilanselän kisailmoituksen jälkeen tuli vielä kisailmoitus Lahden Vesijärven kisasta joten päätin sittenkin lähteä sinne kisailemaan. Pääsyy siihen oli se että Vesijärvi on sen verran mukava paikka pilkkiä ja ei ollut ollenkaan varmaa tuleeko tänä talvena enää toista tilaisuutta lähteä Vesijärvelle kisaamaan joten se kerta oli ainakin käytävä. Kisa oli tälle talvelle vasta toinen, ja edellinenkin oli Lahdessa Joutjärvellä. Tuo kisa meni täysin penkin alle, tosin sekin kävi harvinaisen selväksi että ei ollut sellaisia välineitäkään mukana joilla olisi siellä voinut olettaakkaan pärjäävänsä.

Kala oli hyvällä otilla tosin turhankin pienikokoista. 750 ahventa laskin kotona saaliikseni samalla kun etsin sieltä seasta ne harvat ruokakalat joita oli kymmenkunta, niistäkin vain yksi yli 200g. Keskipaino kaloilla siis oli vain 21,6 grammaa ja kokonaispainoa siis reilut 16 kiloa.
Tasakokoista silppuahventa




Kalat tuli selkämatalikolta reilun 4 metrin vedestä. Suurin virheeni kisassa oli yrittää väkisin nostaa ahvenparvia ylös pohjasta sillä syönti muuttui heti tökkimiseksi jos pilkkiä nosti enemmän ylös. Varmasti olisi päässyt huomattavasti parempaan tulokseen jos olisi vain suosiolla pilkkinyt koko ajan pohjasta. Vuoron perään tuli käytettyä sekä ketju-, että tapsipilkkiä silmäsyötillä. Näin jälkikäteen ajatellen paras pilkki tuossa tilanteessa olisi varmaankin ollut nopeasti ja suoraan alas vajoava ketjupilkki. Yksi sellainen oli mukana mutta eipä tullut jostain syystä veteen laskettua. Ilmeisesti kaikki edelläni olleet pilkkivät myös ketjupilkillä silmäsyötillä.




4 kommenttia:

  1. Mikä koukkukoko ois sopiva ketjupilkkiin,silmä syöttinä?oisko nro 12?
    Käytätkö ketjun perässä pelkkää koukkua,vaiko väritipalla varustettua koukkua?
    Onko ketjun pituudella merkitystä?
    Nopeuden vuoksi kai pitäis opetella tuo silmäsyötillä onkiminen..tapsilla ei tunnu pärjäävän hyväsyöntisenä päivänä,ja värikoukkuhomma ei ole hanskassa senkään vertaa ku tuo silmäpilkintä.

    VastaaPoista
  2. Kyllä tuo nro 12 on yleisin mitä käytän, 14 joskus jos on tiedossa että valtaosa kaloista alle 20g.

    Kaikissa koukuissa on väritippa koukun varressa.
    Sen päätehtävähän on estää syötin nouseminen koukun varteen tai ketjuun, väritipan värillä mun mielestä aika pieni merkitys mutta keltainen on aika lailla suosikki melkein joka paikkaan.

    Suosin lyhyitä 3 tai 5 lenkin ketjuja, isommilla pilkeillä myös joskus 7 tai 9-lenkkisiä.

    Nyrkkisääntönä melkeinpä mulla on ollut että ketjun + koukun pituus on noin puolet pilkin pituudesta.

    Itse pyrin aina ketjua käyttämään jos syönti sen suinkin sallii. On siitä vähän nopempi irroittaa kala kuin morrista ja enemmän uskallusta vetää kaloja nopeasti kun siima on hieman vahvempaa.

    VastaaPoista
  3. Jos ei ole hirmu salaisuus mitä pilkkiä käytät ketjupilkinnässä?

    VastaaPoista
  4. Ahaa täällä oli tällainenkin kysymys, en huomannut aiemmin.

    Nyt olen alle 2m vedessä käyttänyt pääasiassa Pikkusepeä ja jonkun verran Tinkaa ja Petejä.

    2-4m vedessä sitten yleensä Tapsisepe 11g tai 14g, kovalla syönnillä suht suoraan vajoavia Viljasen pystyjä. Viljasia sitten myös syvemmässä vedessä, mutta yli 7 metriin saisi olla vieläkin nopeammin vajoavia joten ehkä pitäisi uusia pilkkejä hankkia. Viljasellakin on kyllä vielä isompaakin kokoa noita mitä omistan.

    VastaaPoista