sunnuntai 26. helmikuuta 2012

20kg rikki kisassa - vihdoinkin

Tänään Vanajalla kuhamajan kisassa tapahtui se, minkä olisin toivonut tapahtuneen jo huomattavasti aiemmin, eli 20kg:n rikkominen kisassa.

Perjantai oli ainoa treenipäivä, ja aloitin sen hotelli Petäyksen nurkilta siirtyen kohti Lusinselkää ja hieman Lusin puolella kävinkin. Matalasta etsin kalaa käytännössä koko ajan. Viime vuonna löytyi samalta alueelta 3 paikkaa joissa oli runsaasti pikkuahventa, nyt sitä ei löytynyt niistä yhdestäkään. Hirvisaaren rannasta löytyi pintakivien läheltä kuitenkin ihan hyvin pikkuahventa. Ajattelin että kyllä tämä yli 10kg paikka kisassa olisi mutta se ei taida tällä kertaa riittää.

Alueet tuli tutkittua nopeasti sillä niin kalattomilta ne vaikuttivat tuota yhtä paikkaa lukuunottamatta. Kello näytti noin 14 ja päätin käväistä vielä katsomassa lähtöpaikan läheltä Vanajaniemen länsipuolen alueita. Rantaan kun kävelin niin heti ensimmäisestä reiästä pamautti yli 100g ahven ja muutamia hieman pienempiä. Ympärille kairailin reikiä mutta kalat olivat melko yksittäisiä kuitenkin. Puolisentoista tuntia kairailin aktiivisesti kunnes yhtäkkiä alkoikin löytyä kalaa. Kaloja ei tullut kuitenkaan montaa rei'istä, mutta koko oli mukavaa n. 30-70g.

Siirryin hieman eteenpäin ja kalan koko kasvoi entisestään. Muutaman reiän kairasin peräkkäin ja jokaisesta nousi ketjupilkillä yli 100g ahvenia ainakin sekaan. Rannassa oli moottorikelkkalaikku johon seuraava reikä. Kalaa tuntui olevan melko mukavasti ja kokoluokka n. 40-300g. Yhden reiän ongin "tyhjäksi" siltä varalta jos paikka kisassa pettää, ettei harmittaisi niin paljoa pilkkiä kisassa tyhjää samalta alueelta. Noin kahdeksan kiloa pilkin 1,5 tuntiin kaloja pois ja lähdin pois. Samasta reiästä kuutisen kiloa putkeen tasurilla parhaimmillaan metrin siimalla 3m vedestä.

Eipä ollut vaikea päättää mihin sitä kisassa suuntaa, muualta kun ei löytynyt muuta kuin silppua. Varapaikkaa tosin ei ollut mutta silloinhan taktiikka on helppo laatia ku sitä ei ole. Uskoo vaan että sen kalan siitä jostain läheltä löytää jos se ei samoilla kohdilla ole.

Tällä kertaa kalat löytyivät kisasta ihan samalta kohdalta ja ekasta reiästä alkoi välittömästi nousta hyvän kokoista ahventa. Ensimmäiseen 5-7 kiloon ei tainnut seassa montaa alle 100g ahventa olla. Silmäpilkillä tuli aluksi vedettyä. Sitten kun hieman tahti alkoi huonontua aloin pilkkiä pienellä tasapainopilkillä. Syönti parani välittömästi ja pinnasta pohjaan uittelin eri vesikerroksia läpi. Aina jostain kohdasta nousi ahvenia kunnes lopulta loppui. Tässä vaiheessa oli ahvenia jo viitisentoista kiloa ja pilkkiaikaa mennyt hädin tuskin yli tunti.

Vaihdoin morriin ja sillä sai vielä hyvin ahvenia vaikka muuhun ei enää tuntunut ottavan. Ahvenet oli vielä morritellessakin aluksi hyvän kokoisia mutta pikkuhiljaa koko alkoi pienetä ja lopulta ei meinannut tulla edes yli 50g ahvenia sekaan. Rei'ittelin lähialuetta kuitenkaan mitään ihmeellistä löytämättä. Sieltä täältä ahven pari tai jopa kolme. Osa oli kyllä näistäkin kokoluokkaa 100-250g. Välillä palasin reiälle mistä aloitin, yleensä siitä sai muutaman pienehkön ahvenen vielä ei muuta. Viimeinen 2 tuntia oli kairaamisvaltaista aika lailla tuloksetta. Kauas en lähtenyt kun ei viitsinyt 20 kilon kanssa lähteä enää muualle etsimään.

Arvioin ahventa olevan noin 25kg, ja sitä oli melko lähelle sitä, 24390g. Seuraavaksi isoimmat pussit oli tänään noin 14kg. Saaliini oli kuuleman mukaan kisaennätys, noin 3 kiloa enemmän kuin entinen. Oma kisaennätykseni parantui Pyhäjärven Puntalan (2010) 17440g:sta melko mukavasti.


4 kommenttia:

 1. Varsin hyvä viikonloppu sinulla.Onnea voitoista!Oliko vanajalla paha keli kulkea?

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia!

  Kisassa ei tullut paljoa kuljettua kun kalat löytyivät läheltä lähtöä, mutta sanoisin ainakin perjantain perusteella että "keskiraskas". Vaihtelua oli paljon, paikoitellen oli sellainen puolikova pinta jota oli todella raskas kulkea. Paikoitellen taas melkein lentokeli.

  Tuolla oli 20cm paikkeilla lunta missä tänään kuljin.

  Selkävesillä luonnollisesti lunta vähemmän. Päijänteellä oli pinta eiliseen kisaan kovettunut melkein kaikkialta selällä ja oli oikeinkin hyvä kulkea vaikka keskiviikkona sitä ei ollut.

  VastaaPoista
 3. Minkäslaisella repulla/pakilla tuollasen määrän kalaa saa rantaan?
  Itse oon luopunu reppujakkaran käytöstä,kun selkä ei kestä sellasta asentoa.Nykysellään käytössä reppu/pakki yhdistelmä.Siinä on hyvä istuma asento,mutta muuten ei ole ihan vimpan päälle,tasku ym. ratkasuiltaan.

  VastaaPoista
 4. Ei repussa ollut kuin 17kg kun oli sen verran kookasta kalaa että se vei tilaa. Pikkuahventa mahtuu helposti se 20kg. Reppuna oli Ron Thompson -merkkinen reppu, jota en kyllä suosittele. Olen melkeinpä kaikki ompeleet saanut ommella uusiksi kun ovat ratkeilleet.

  Eli yhden 7kg pussin kannoin ihan kairan varressa...

  VastaaPoista