maanantai 15. helmikuuta 2016

Ilmoilanselän kisat 13.2.

Lauantaina tapahtui paluu viime kauden SM-kisan maisemiin Lautsiaan. Edellisen kerran olin Ilmoilassa pilkkinyt juurikin SM-kisassa. Kilpailuaika oli 9-14 ilman siirtymäaikoja ja kilpailukala ahven.

Päätin jo varhaisessa vaiheessa aloittaa kisan oikealta takarajan takaa, jonne ei SM:ssä päässyt. Siinä kun tuntui 2 vuotena peräkkäin olevan selvästi paremmin kalaa kuin SM-kisan alueella.

Ensimmäinen reikä antoi heti yhden ahvenen ja heti perään pari särkeä. Syvyyttä oli likemmäs 4 metriä tuolla kohtaa. Siirryin hieman rannempaan ja ahventa alkoi nousta heti varsin mukavasti, ja taisi 20-30kpl nousta samasta reiästä. Vaan eipä tuo alue loppujen lopuksi kovin kalaisa ollut, vaan seuraavat kymmenkunta reikää antoivat parhaimmillaankin vain 7 ahventa samasta reiästä. Pilkkisyvyys vaihteli vajaasta metristä noin 3 metriin ja pilkin pienellä silmäpilkillä.

Erään kivikon reunaa etenin ja kunnon parvia ei löytynyt seuraavaan kymmeneen reikäänkään. Parikymmentä pikkusinttiä ja sekaan yksi liki 300g ahven. Pidemmät putket tulivat hieman yli 3m vedestä, mutta tästä syvemmästä ei tullut mitään. Aloin palata aloituspaikkani tuntumaan ja kokeilin mielenkiinnosta vielä uudestaan pari särkeä antaneen päivän avausreiän, ja sainkin siitä nyt parikymmentä ahventa aivan peräkkäin. Seassa jälleen yksi bonuskala, noin 200g ahven. Lisää reikiä tein vielä lähialueelle, mutta melkoisen kuollutta oli syönti.

Tuon jälkeen kokeilin yhden tutun täsmäpaikan, jossa syvyys muuttuu nopeasti reilusta 2 metristä yli 3 metriin. Tässä penkassa oli jälleen kalaa, kuten aina ennenkin. Putket jäivät vain aivan turhan lyhyiksi. Yli 10 ahvenen reikiä taisi tulla 3-4, kunnes sain alueen jo täyteen reikää. Yksi yli 100g bonuskala tuli sinttien sekaan.

Ei kovin vahvalta näyttänyt tuossa vaiheessa, ehkä 3,5 kiloa ahventa kasassa ja aikaa jäljellä 1,5 tuntia. Loppuajaksi siis kokeilemaan vähän isompaa ahventa ja paikkavalintana Särkisaaren läheiset 3-5m syvyydet, josta löytyi kohtuullisesti 100g ahvenia etenkin toissatalvena. Muutamaan ensimmäiseen reikään ei kaloja löytynyt kun rei'itin 3-4m vettä. Kun sitten lopulta siirryin 5m veteen, sain pitkän putken ahventa, mutta 80% kaloista oli alle 15-grammasia sinttejä. Sekaan sain muutamia 50-100g ahvenia, mitkä pitivät jonkun verran mielenkiintoa kytätä samalla alueella vielä hetken. Vielä seuraavallakin reiällä kalasto oli samanlaista, mutta kalaputki jäi paljon lyhyemmäksi.

Aivan viimeiset 2 reikää tein noin 3,5m veteen ja näillä rei'illä oli kalantulo ehdottomasti koko päivän parasta. Syöntiä saattoi tosin parantaa sekin, että keli kirkastui vasta kisan lopussa. Viimeiseen 25 minuuttiin sain ahventa varmasti yli kilon verran, eli vihdoinkin sellaista tahtia mitä olisi saanut tulla koko kisan ajan.

Saaliini oli päivän kisassa 5690g ja sellaisella määrällä oltiin kisassa keskikastia, jos sitäkään.

Päivän kisassa ei Ilmoilanselälle tyypillisesti ahvenet nousseet pohjasta irti, vaan melkeinpä joka reiällä kalat piti nostaa aivan pohjasta. Yleensä jo 30-40 sentin pilkin nostaminen sai syönnin lakkaamaan. Saman suuntaista on ollut tänä talvena muillakin järvillä, mutta ei näin selkeästi.

Tässä ulkomuistista suuntaa antavia tuloksia (voi olla virheitäkin)...jos en väärin ymmärtänyt, niin miesten sarjoja oli vain yksi. Voittajalla kala todella pientä, 8-25-grammaista ja ilman bonuskaloja.

1. Juha Rantala 10,6kg
2. Jussi Jaakkola 9-10kg?
3. Matti Helin 8,9kg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti