keskiviikko 6. helmikuuta 2019

10 ahvenen kisat Oriveden Eräjärvellä 3.2.

Sunnuntaiaamuna ja vähän aiemminkin mietin, onko tässä mitään järkeä. No ei varmasti ollut, mutta siitä huolimatta lähdin lähes lumimyrskyiseen keliin Oriveden Eräjärvelle. Muistaakseni olin pilkkinyt tuolla järvellä aiemmin vain kerran, vuonna 2008.

Suurin piirtein vielä muistin mistä silloin vähät kalani sain, mutta enpä sen tiedon perässä enää mennyt. Kyselin Samilta ja Joonakselta vähän kalapaikkatietoja, kun muistelin heidän käyneen tuolla jonkun verran. Pasmat taisi mennä tuossa vaiheessa jo sekaisin, kun Samin paikat oli lähdöstä vasemmalla ja Joonaksen oikealla.

Kisapaikalla oli muutamia muitakin hulluja, ja osanottajia oli yhteensä 17. Jäällä oli lunta vielä jonkun verran enemmän kuin täällä Tampereen ympäristössä. Päätin silti mennä noin parin kilometrin päähän oikealle. Etenin 25-30 metriä/reikä -taktiikalla ja pilkin jokaisen reiän sekä tasurilla että morrilla. Sieltä täältä sai morrilla särkiä ja kiiskejä, mutta mitään muuta ei. Puolet kisasta tuhrasin tuolla alueella 2,5-5,5m veteen kairaillen, kunnes luovutin tuon alueen ja menin lähemmäs lähtöä pilkkimään.

Siellä oli muutamia pilkkijöitä alueella, jonka myöskin Joonas neuvoi. Vähät kalat oli kuitenkin jo pitkälti alueelta nostettu, sillä reikiä oli kairattu melko tiheään, mutta kukaan ei näyttänyt enää kummemmin kaloja saavan. Tein muutamia uusia reikiä alueelle, mutta hiljaista piteli edelleenkin. Sain kuitenkin uuden kalalajin, kun parista reiästä tuli morrilla monta pasuria peräkkäin. Katselin syvyyskäyriä, ja kokeilin yhtä mielenkiintoista aluetta, mutta syvyydet eivät tuntuneet pitävän ollenkaan paikkaansa vaan alle 3m alueella oli vettä noin 6 metriä. Vähän matkan päästä löysin kuitenkin hyvän 3-6m penkan, mutta en löytänyt siitä kaloja. Yksi kisaajista siitä sai yhden ahvenen, mutta hänelläkin taisi se alue jäädä siihen.

Taktiikkaani en vaihtanut, vaan pilkin edelleenkin jokaisen reiän sekä tasurilla että morrilla. Aikaa oli enää parikymmentä minuuttia, mutta päätin hivuttautua loppuajaksi kohti Samin neuvomia paikkoja. Huomasin sinne kuitenkin olevan matkaa sen verran, että ei ole järkeä käyttää niin paljon loppuajasta kulkemiseen, joten aloin rei'ittää samaa penkan reunaa 4-6m syvyyksistä jo aiemmin. Parin reiän jälkeen oli melkein voittajafiilis, kun noin 150g ahven otti kuin ottikin välivedestä tasuriin. Alakoukku oli nielaistu aika lailla niin syvälle kuin mahdollista. Kisa-aikaa oli jäljellä vielä 15 minuuttia, joten periaatteessa mikä vain olisi ollut vielä mahdollista, jos parvi olisi ollut alla. Vaan hiljaista piteli, enkä saanut loppuaikana enää kontakteja kaloihin.

Yhden kerran ikinä olen jäänyt kisassa kokonaan ilman ahvenia, nyt niitä tuli 1kpl. Toiseksi huonoin ennen tätä taisi olla 4 ahventa. Eipä tainnut 17 osanottajasta kukaan ainakaan huonommin saada. Ahvenia olisi pitänyt saada se 10kpl, jotta olisi ylipäätään voinut mennä puntariin. Vain yksi osanottaja minun lisäksi ei saanut kymmentä ahventa. Vaikea järvi ja vaikeat olosuhteet, mutta en silti oikein ymmärrä miten onnistuin välttelemään ahvenia näin hyvin. Tosin jos nyt lähtisin uudestaan tuonne pilkkimään kymmentä ahventa, olisi taktiikka varmasti erilainen. Kyllä tuohon kahdella välineellä pilkkimiseen joka reiällä vain tuhraantui aikaa. Varmaan parempaan tulokseen olisi tällä kertaa päässyt pilkkimällä koko ajan vaikka tapsilla tai ketjulla, jolloin reikiä olisi kerennyt tekemään paljon enemmän.

Kisan voittajan kanssa pilkin melkeinpä samaa aluetta yli tunnin ajan, joten paikkavalinnan piikkiin en kalattomuuttakaan voi täysin pistää.

Työvoitto, tasurilla ahven :DTulokset (kopioitu kilpakoukku.netistä):

Naiset
1. Sirpa Vuohelainen 773
2. Irene Siitonen 455
3. Tuula Kivimäki 294

Miehet
1. Tommy Bankowski 1119
2. Ari Kortelahti 965
3. Kai Tyrkkö 881
4. Erkki Ala-Kauttu 839
5. Hannu Kivimäki 268

Miesveteraanit 65
1. Markku Koivuaho 1397
2. Markku Korpela 1152
3. Erkki Kukko 826
4. Tapani Markkula 807
5. Arto Särkikoski 543
6. Jouko Vaske 533
7. Erkki Siitonen 512

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti