maanantai 25. helmikuuta 2019

Vanajavesi, Petäys, kisatreeni 22.2.

Viime perjantaina tuli "käytyä" Vanajalla ensimmäistä kertaa tänä talvena ja samalla treenailemassa kisaan. Viime vuoden Petäyksen kisaan tuli mentyä kylmiltään ja saalis taisi olla jotain 8 ahventa, joten siitä lähdettiin ainakin parantamaan. Kalaisalla Vanajalla on myös todella paljon niitä no... niitä vähemmän kalaisia alueita.

Perjantaina olin jäällä hieman kahdeksan jälkeen aamulla. Samalla testiin pääsi uudet pilkkitossut uusilla piikeillä. Jo ensi askelista alkaen huomasi, että nyt on tossu kohdillaan, pito oli aika lailla täydellinen. Jos joku sanoo että Icebugeissa, suunnistusnastareissa tai Sarvoissa on hyvä pito, niin silloin ei ole tällaisia piikkejä kokeillut. Kyllä hieman harmittaa millaisilla piikeillä sitä on tullut luisteltua liukkailla jäillä monta vuotta.

Treenin tein siis kävellen, ahkiota ja kaikuluotainta vetäen. Itse asiassa kaiun otin sen takia, kun huhujen mukaan kalantulo oli ollut ainakin viikon verran tuolla jo todella heikkoa. Näin pääsin ainakin näkemään onko kaloja alla vai ei ja syövätkö ne. Treenin päätin pilkkiä värikoukulla ainakin aluksi. Mukana oli myös tasureita, morrit ja pari ketjupilkkiä. Tapsivehkeitä en mukaan ottanut, koska en ole oikein koskaan saanut niitä Vanajalla pelittämään.

Treenin aloittelin Lusinselän puolelta alueelta, jossa oli ainakin pari edellistalvea ollut paljon niin ahvenia kuin pilkkijöitäkin. Nyt alueella ei ollut näistä kumpaakaan. Tosin hetken päästä yhteensä kolme muuta pilkkijää oli näköpiirissä, joista ainakin kaksi potkukelkkailevaa oli treenareita.

Jäällä näkyi pieniä reikärykelmiä, ja sainkin ahvenia kun näiden kohtien läheltä koitin. Kalaa kuitenkin oli alla sen verran vähänlaisesti, että jatkoin koko ajan suoraviivaisesti matkaa kohti toista puolta Lusinselästä. Itse asiassa tuossa välissä meni tunti siten, että sain vain kaksi ahventa. Rei'itin pelkästään 3-7m vesiä.

Yhdestä kohtaa löytyi sopivan oloista penkkaa, ja alla oli parilla reiällä heti isoa ahventa. Ensimmäisestä reiästä otin kaloja talteen kaksi ja toisesta yhden, isoin ahven hieman vajaa 300g. Näin kuitenkin kaiusta, että isoa ahventa oli alla enemmänkin. Tuossa vaiheessa pidin tuota varsin potentiaalisena kisapaikkana, ja koitin kovasti etsiä alueelta varapaikkoja. Seuraavat kymmenkunta reikää eivät kuitenkaan antaneet lisää kaloja, kun jatkoin matkaa eteenpäin.

Tässä vaiheessa päätin pitää ensimmäisen evästauon, kello taisi olla jo jotain 12. Tuossa vaiheessa huomasin, kun toinen treenaaja päätti tulla kohti. Päätin pelata varman päälle kalapaikkani suojelun, ja tainnutin äkkiä suurimmat ahvenet ja työnsin piiloon vapataskuihin. :D

Kokeilin tauon jälkeen etsiä ahvenia vielä matalemmasta, mutta en saanut edes niitä pikkuahvenia. Vasta kun löysin taas sopivan oloista penkan reunaa uudesta paikasta, oli kaloja alla ihan hyvin. 30-50m reikävälillä etenin, ja parista reiästä peräkkäin sain keskipainolta n. 50g ahvenia oikein hyvää tahtia. Kala-alue oli kuitenkin todella pieni, sillä en seuraaviin 15 reikään saanut kuin muutaman pikkuahvenen.

Kello oli jotain 14, ja päätin tehdä parin kilometrin siirtymän yhteen menoon seuraavalle paikalle. Sen verran lämmin päivä oli, että piti siirtymäksi ottaa takkia pois päältä. Tuolta alueelta koitin vain kaksi täsmäkohtaa, pari pientä monttua. Toisessa oli vähän kaloja, mutta ei houkutellut tuokaan paikka. Jälleen kilometrin siirtymä seuraavalle paikalle. Tältä paikalta sijoituin Vanajapilkissä toiseksi vuonna 2011, ja varma voitto meni siihen kun en aloittanut silloin siitä...No, sen jälkeen siinä ei ole oikein ollut kaloja, eikä ollut nytkään paitsi yhdeltä reiältä sain muutaman ahvenen ja olisi siinä alla ollut lisääkin.

Siirryin "ison selän" eli Vanajanselän puolelle, kello taisi olla 15. Kokeilin yhden saaren reunaa, jossa joskus oli isompaakin ahventa, mutta nyt ei siitäkään tullut merkkiäkään kaloista. Jatkoin yhden syvänteen päähän 4-6m veteen, ja siitä osui yksi oikein hyvä reikä. Reilun viiden metrin vedestä tuli hyvää tahtia 30-40g ahvenia. Tuokin vain oli ainoa kalareikä, ja seuraavat toistakymmentä reikää oli taas tyhjiä. Seuraavaksi siirryin kokeilemaan muutaman sadan metrin päähän pari paikkaa n. 3m vedestä, jossa toissatalvena oli hyvin kaloja. Toinen paikka vaikutti tyhjältä, mutta seuraavalle paikalle heti ensimmäinen reikä osui. Ahventa tuntui olevan alla oikein reilusti, mutta se oli pienehköä. Joka tapauksessa tuossa kohtaa tuli ensimmäinen aavistus, että ei taidakaan olla kannattavaa lähteä kisassa Lusinselän puolelle vaan se olisi iso riski.

Mutta sama toistui jälleen: toista kalareikää ei osunut tällekään seudulle, vaikka taas toistakymmentä reikää tein, osaa olla kalat pienissä pisteissä! Kello taisi olla 16.30, ja vielä päätin lähteä kävelemään uusille paikoille. Ihan piti tarkistaa tuossa vaiheessa, koska aurinko laskee, ja laskuaika oli jotain 17.30.

Kokeilin yhdeltä tutulta paikalta vähän syvemmästä 4-8m vedestä, ja oli aivan kuin olisi järveä vaihtanut. Joka ikisestä reiästä nousi ahvenia hyvää tahtia. Koko oli pienehköä muuten, mutta joka reiästä osui ainakin yksi yli 100g bonusahven sekaan. Tuossa on tullut käytyä pilkillä pari kertaa aiemminkin, mutta kalaa ei lähellekään tuohon malliin ole ennen ollut.

Ajattelin, että tässä voisi olla kisapaikka, ja kattelin vielä syvyyskarttaa. Löysin vähän vastaavanoloista pohjanmuotoa vielä kauempaa lähdöstä, ja päätin juuri ennen auringonlaskua kävellä vielä sinne. Ensimmäinen reikä osui turhan matalaan ja oli tyhjä, mutta osuttuani 5-8m penkkaan alkoi ahvenia nousta. Kokeilin jopa kaverin tekemää tasuria tuossa ja sain silläkin keskipainolta 100g ahvenia. Kalaa oli alla paljon ja keskikoko oli parempaa kuin edellispaikassa, joten kisasuunnitelmat meni vielä uusiksi. Alue oli jo melko rei'itetty ennen minua, mutta silti kalaa tuntui olevan hyvin.

Siirryin vielä vähän matkan päähän seuraavalle paikalle, ja sieltäkin nousi ahvenia hyvää tahtia 4-8m vedestä. Tällä kohdalla ei ollut kukaan muu pilkkinyt. Tuolla tuli jo värikoukullakin yhdestä reiästä 3 yli 100g ahventa peräkkäin ja keskikoko oli hyvää. Kauaa en ehtinyt aluetta kartoittaa, sillä tuli sen verran hämärä, että piti lähteä kävelemään takaisin autolle.

Tunti siinä kävellessä menikin, ja päivän päätteeksi laskeskelin, että 22,5km tuli kuljettua ja jäällä olin yhteensä 10,5 tuntia. Vielä kun ajomatkoihin meni pari tuntia, sitä sai kotona selitellä missä olen koko päivän ollut. :) Treenisaaliini oli yhteensä 106 ahventa / 5,1 kiloa, joista melkein 4 kiloa ongin viimeiseen pariin tuntiin. Ei ollut siis vaikea valita, mille suunnalle kisassa lähden.

Ai niin, kala tuntui olevan koko treenipäivän valmiiksi välivedessä, sekä Lusinselällä että Vanajanselällä, ja varsinkin Lusilla. Olikin hyvin mielenkiintoista nähdä, kun pilkin pudotettua lähti välillä ahvenia uimaan alaspäin kohti pilkkiä, eikä ylös. En ole tuollaista havainnut vielä koskaan tätä ennen kaiun kanssa pilkkiessäni.

Isoimmat kysymysmerkit ennen kisaa olikin:
-otanko kaiun, kun se on tässä kisassa sallittu?
-otanko ylipäätään ahkiota, kun on tuulista keliä ennustettu?
-otanko 6 tuuman kairan vai pienemmän
-kävelenkö suoraan ykkös tai kakkospaikalle, vai aloitanko lähempää kolmospaikalta?


Reenikalusto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti