torstai 9. tammikuuta 2020

Näsijärvellä 1.1.2020

Tämän vuosikymmenen pilkinnät aloitin Näsijärvellä: lahdella jolla en ollut koskaan ennen käynyt. Ottipaikoista oli kuitenkin jotain hajua, mutta en oikein kaikkia niitä muistanut.

Aamuhämärässä olin jo jäällä ja kävelin aluksi "lahden selän" toiselle puolelle. Kairailin matkan varrelle sinne tänne ja jäätä oli kaikkialla 7-10cm. Kun lopulta saavuin "kalapaikalle" (siis kartan mukaan siltä vaikutti), tein reiän ja jäätä olikin vain kuutisen senttiä. Menin eteenpäin tiheästi rei'ittäen ja nopeasti jään paksuus oheni aina noin 3 senttiin asti. Kokeilin kuitenkin pari reikää, mutta eipä ollut eloa jään alla.

Siirryin takaisin lähestulkoon lähtörantaan ja rei'itin yhtä vedenalaista niemekettä. Parilla reiällä sain kalahavainnon, mutta eipä nuo tulleet edes lähietäisyydeltä jigiä katselemaan. Vajaat kymmenen tyhjää reikää peräkkäin, kunnes onnistuin yhdestä reiästä noin 7m vedestä saamaan morrilla pientä ahventa. Näistä toinen tosin otti vain 3m jään alta, mitä kovasti ihmettelin. Sain intoa tehdä ympärille lisää reikiä, mutta eipä niistä pasuria kummempaa noussut.

Tein pitkän siirtymän yhteen ojansuuhun, jossa oli myös pieni sula alue. Rei'itin noin 5m vettä muutaman reiän verran, mutta ei tullut minkäänlaista kalahavaintoa...Seuraavaksi kävelin aivan rantajäitä pitkin aivan aamuisen heikkojäisen paikan tuntumaan, ja huomasin että tuon heikon kohdan pääsi kuitenkin rannan puolelta kiertämään. Jäätä oli 6-8cm. Rei'itin melko tasasyvyistä 4m aluetta ja siirryin kohti yhden syvänteen päätä. Matkan varrelta sain taas pari pasuria, mutta ei edelleenkään ahvenista havaintoja. Syvänteen päässä oli tapahtumia 6m vedessä, mutta nekään ei ahvenia olleet. Menetin nimittäin ensin morrin ja heti seuraavalla reiällä jigin haukien hampaisiin.

Siirtymä jälleen takaisin lähelle lähtörantaa, mutta ajattelin kokeilla matalammasta samalta alueelta kuin missä kaiussa näkyi aamuisella parilla reiällä elämää. Matalassa 2-3m vedessä oli jonkun verran vanhoja reikiä, ja aloitin aukomaan niitä. Melkein joka reiästä sain ainakin yhden ahvenen, mutta syönti tuntui olevan todella huonoa. Yhdellä reiällä kun hetkeksi keskittyminen herpaantui ja keskityin enemmän maisemien katseluun, niin ottikin yhtäkkiä jigiin päivän suurin 170g ahven. Vettä ei tuossa ollut kuin pari metriä.

Muutamia uusia reikiä vielä tein, mutta en saanut jigiä enää pelittämään. Tapsilla sain jokusia ahvenia, joista isoin oli n. 100g ja loput sitten reilusti pienempiä. Selvisi myös se, että särkiäkin alueella oli kun niitäkin tuli aika reilusti tapsivehkeillä.

Päivä oli todella nihkeä, mutta lopuksi oli kuitenkin sen verran tapahtumia, kun viimein tajusin mennä oikeaan syvyyteen. Päätin tulla samaan paikkaan pilkille myöhemmin uudelleen, mutta eri taktiikalla pilkkien. Tuo reissu toteutui 4.1. ja siitä lisää myöhemmin!

Keskipäivän aurinko ei kovin korkealta paistellut

Laiha saalis, mutta sentään muutama ahven pannulle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti