torstai 16. joulukuuta 2021

Kisakauden avaus Ruotasjärvi 11.12.2021 + treeni 10.12.

Ensin treenipäivästä... 

Tällä järvellä omasta edellisestä kisasta olikin jo viitisen vuotta aikaa. Mainittakoon kuitenkin sen verran, että toissatalvena tuolla tuli pari kertaa käytyä treenaamassa kisaan, joka kuitenkin peruttiin huonojen jäiden vuoksi.

Pikkukalapaikat ovat tällä järvellä tulleet aiempina vuosina varsin tutuiksi, joten treenin keskitin isomman ahvenen etsintään. Oikeastaan tuo päätös johtuu vain siitä, että edelliskerralla tuolla oli kuuleman mukaan kärkipään saaliit koostuneet lähinnä isoista ahvenista. Minulla oli myös "suunnilleen tieto", mistä päin nämä saaliit oli saatu. Systemaattisesti rei'itin tiettyä aluetta kaiun avulla kaloja etsien, mutta niitä ei vain löytynyt. Tai kaloja oli kyllä lähes joka reiällä 3-5m vesissä, mutta epäilen niiden olleen lähinnä kiiskiä ja särkeä. Ylös asti en saanut yli 2 tunnin aikana mitään muuta kuin pari pientä ahventa ja kiisken. Reilu tunti oli enää aikaa treenailla ennen illaksi töihin lähtöä, ja päätin sen käyttää varmistellen ja testasin läpi samat pikkukalapaikat kuin mistä toissatalvena olin perutun kisan treeneissä löytänyt.

Ensimmäisestä paikasta kun kokeilin, sain heti pystypilkillä pari kolme ahventa kahdesta ekasta reiästä.  Tai olisi varmasti enemmänkin tullut, mutta päätin ottaa kaksi tai ihan maksimissaan kolme ahventa kustakin reiästä, jotta en ongi kisakalojani treenissä pois. Eka ahven oli tämän järven kalaksi ihan kunnon bonari noin 70g. Tuo kala-alue vaikutti pieneltä, kun seuraavista rei'istä ei noussut enää kuin pohjaruohoja.

Paikan vaihto noin 200m päähän, ja heti pari kolme ekaa reikää antoi kaloja. Välissä pari tyhjää reikää ja sitten löytyi taas kaloja monesta reiästä. Isoimmat taas hyvän kokoisia tälle järvelle 30-50g. Muuten sitä kokoluokkaa 10-20g.

Tuon jälkeen lumisade yltyi ja kalantulo hiljeni...en oikein enää luottanut että kala söisi vaikka sitä alla olisi, mutta kävin vielä kokeilemassa pari paikkaa...aivan matalasta. Jos tähän asti kalat tuli 1-2m vesistä niin tällä paikalla suuntasin sinne alle metriin. Kalaa tuntui olevan monella reiällä, mutta se oli tosi aranoloisella syönnillä ja kokoluokka oli selvästi päivän pienintä. Ajattelin kuitenkin, että kisaan pari varapaikkaa lisää. Treenisaaliini oli 31 ahventa, ja ne painoivat 620g. Treenin perusteella lähdin kisasta tavoittelemaan kahden kilon ylitystä, tosin jos kaloja joutuu tuolla paljon jakamaan saa tuota kahden kilon tavoitetta karsia reilusti.

Sitten kisatapahtumiin

Olipa hienoa ensinnäkin ylipäätään päästä kisaamaan. Edellinen yleinen kisa olikin maaliskuussa 2020, mitä tällä seudulla on järjestetty. Tuntui, että myös kisajännitystä oli normaalia enemmän ilmassa, kun viime talvena ei kisoja saanut järjestää ja tuli välivuosi. Samalla tietysti mietti, että osaako sitä enää pilkkiä ollenkaan.

Kisa lähti lupaavasti alkuun, kun heti ekasta reiästä nousi muutama ahven. Ja nousi itse asiassa toisesta ja kolmannestakin, mutta sitten meni hakemiseksi. Koko ei päätä huimannut, nuo ensimmäiset 10-15 ahventa painoivat hädin tuskin yli 100g yhteensä. Testailin tuossa aamusta myös välineitä läpi, ja päätin jatkaa ketjupilkillä + kärpäsentoukalla, jolla kisan aloitinkin. Pilkkinä tällä kertaa Sepe-pilkkien Himppasepe. Tuolla en ollut varmaan ikinä ennen pilkkinyt kisoissa ainakaan ketjulla.

Kovin pitkäksi aikaa en aloituspaikalle jäänyt pyörimään, vaan tein pitkän siirtymän seuraavalle alueelle, josta treenissä sain isoimman ahvenen ja muutenkin nuo pari reikää vakuutti. Mutta hiljaista piteli. Taisin kymmenen reikää tehdä alueelle, ennen kuin tärppäsi ja sain pari pientä ahventa. Seuraavasta reiästä tulikin sitten jo sähäkkä 7 ahvenen putki, ja seuraavastakin vielä pari ahventa. Tein lisää reikiä, mutta kalantulo lakkasi siihen. Tässä vaiheessa jo alueelle alkoi tulla muitakin kisaajia, ja päätin heti siirtyä seuraavalle paikalle, eli itse asiassa ykköspaikalle treenin perusteella.

Yksi kilpailija siellä oli pilkkinyt osan treenissä löytämästäni kala-alueesta, mutta ei muuta kuin sekaan...Ekasta reiästä taisi nousta kaksi ahventa, joista toinen n. 40g ja toinen tosi pieni. Tuon jälkeen oli hetken kala vähän hakusessa, mutta sitten tuli onnistumisia monesta reiästä peräkkäin, paras reikä taisi olla taas sen 7 ahventa. Joka tapauksessa yhteensä parikymmentä ahventa tuli suhteellisen nopeasti. 

Seuraavaksi oli taas vaikeaa ja tein tyhjän lenkin, vaikka treenissä tuolta alueelta sain kaloja. Palasin takaisin ja kokeilin morrilla vanhoja reikiä, ja sain lisää kaloja. Putket olivat kuitenkin lyhyempiä kuin aluksi. Hieman jäi kaihertamaan tuo edellinen tyhjä lenkki, ja päätin mennä näiden vanhojen reikien ehdyttyä vielä uudestaan tutkimaan tarkemmin. Tuo olikin päivän paras päätös, sillä sain heti kolmesta reiästä peräkkäin kustakin 4-5 ahventa, ja parin hutireiän jälkeen vielä 7 kalan putki. Alue oli kuitenkin nopeasti koluttu. Kokeilin vielä vanhoja reikiä saaden pari ahventa lisää. Yhdellä reiällä oli myös reilun kokoinen kala kiinni, joka kuitenkin harmittavasti irtosi juuri kun sitä avantoon sovitin. Jos tuo ahven oli, niin sanoisin että kokoluokkaa 300-600g olisi voinut olla sen perusteella miltä se tuntui.

Jonkun aikaa vielä alueella nyhjäsin, mutta kun vajaan 10 reiän yrittämisellä ei noussut kuin yksi pikkuahven, päätin siirtyä vielä kisan viimeiseksi tunniksi alueelle, jolta aloitin kisan. Kävin vanhoja reikiä pelkällä morrilla läpi, ja sain muutamia ahvenia. Tein pienin välein lisää reikiä, ja onnistuin kuin onnistuinkin vielä saamaan joitakin kaloja, mutta kyllä se tosi tiukassa oli. Olisiko vielä viitisentoista ahventa tullut viimeiseen tuntiin. Nihkeää oli, mutta niin oli muillakin.

Saaliini 1356g oli varmaankin kappalemäärältään kisan paras saalis (arviolta 120 ahventa), mutta voittajan isoille ahvenille ei kukaan mahtanut mitään. Omasta saaliistani noin kilon verran nousi ketjupilkillä ja loput morrilla, lukuunttamatta 4 ahventa kun aamulla testailin välineitä. Kaikki kalani sain 40-120cm vedestä.

Tämä oli mukava avaus kaudelle ja tästä on hyvä jatkaa Kaakkois-Suomen PM-pilkeissä Alasenjärvellä sunnuntaina.

Tässä vielä kisan tulokset (kilpakoukku.netin foorumilta kaapattu):

Naiset.
1.Järvinen. Marja. 798
2.Nyyman. Sirkku. 715
3.Siitanen. Irene. 409
4.Tuppurainen. Marja. 231


Yleinen.
1.Näppinen. Jouko. 2069
2.Mustalahti. Atte. 1356
3.Suhonen. Mika. 860
4.Knuutila. Mikko. 820
5.Rintamaa. pekka. 786
6.Knuutila. Jouni. 726
7.Helin. Marko. 683
8.Takaniemi. Pentti. 619
9.Merta. Henri. 569
10.Sauren. Mika. 490
11.Saarinen. Marko. 377
12.Lehto. Kalle. 344
13.Joensuu. Ismo. 217
14.Mäkinen. Samu. 194


Veteraanit 60V.
1.Välkki. Pekka. 905
2.Siitanen. Erkki. 886
3.Nyyman. Jorma. 724
4.Korhonen. Eero. 688
5.Mattila. Jorma. 567
6.Rantala. Pekka. 522
7.Kokkola. Juha. 459
8.Leppänen. Ahti. 446
9.Kuusinen. Pekka. 438
10.Honkanen. Veini. 399
11.Sytelä. Antti. 387
12.Mikkola. Arto. 373
13.Helin. Markku. 266
14.Helin. Matti. 245
15.Karppinen. Urho. 111
16.Järvinen. Pertti. 91

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti