lauantai 25. joulukuuta 2021

Kulovedellä 12.12. & Lahden Vesijärvellä 18.12.

 Tässä lyhyesti parista hupipilkkikerrasta. 

Kulovedelle suuntasin ruokakalat mielessä, Sarkolan vesille. Tuolla ei ole ihan kovin montaa kertaa tullut pilkillä käytyä, mutta jonkinlaiset ruokakalat on irronnut joka kerta. Viime keväänä tuolla tuli kertaalleen käytyä, ja ajatuksenani oli kokeilla onko näin ensijäillä samoilla paikoilla kalaa.

Alku oli lupauksia herättävä, kun taisi olla päivän toinen reikä, jolla Lastu-tasapainoa haukattiin heti parin noin 300g ahvenen toimesta. Enempää ei tuosta reiästä kuitenkaan noussut. Seuraavalla reiällä pyörähti pari kalaa, mutta kaloja ei tuntunut oikein kiinnostavan. Lisää reikiä ympärille, ja taisin yhden pikkuahvenen saada. Hiljaista oli, ei näkynyt kaiussakaan kuin korkeintaan yksittäisiä kaloja. Rei'itin penkan reunaa pitkin noin 4m vedessä saaden vielä yhden vähän isomman ahvenen, mutta ei ympäriltä muuta.

Siirryin kokeilemaan yhden vedenalaisen niemekkeen, josta olen aina saanut ainakin jotain. Sain nytkin, mutta töitä sai sen ainoan kalan eteen tehdä kohtuuttoman paljon. Ihan hyvän kokoinen kala kuitenkin tuokin. Keli oli todella pimeä, ja se pienikin syönti tuntui hiipuneen tyystin. Tosin todettakoon, että kalaa ei liiemmin kyllä allakaan ollut missään vaiheessa. Kokeilin vielä tuloksetta uudelleen päivän aloituspaikkani. Päivän saldo taisi olla 5 filekalaa ja 3 pikkuista.


Päivän keli

Kauden ensimmäiset tasurikalat


Lahden Vesijärvellä Enonselällä tuli 18.12. poikettua paikallisen "oppaan" eli Tonin kanssa. ;)

Suuntasimme potkukelkoilla viime vuoden ottipaikoille. Aloittelin tällä kertaa värikoukkupilkillä, tällä kertaa 50mm Veteran ja värikoukku kokoa 8. Mukaan tuli yhden värikoukkupilkin lisäksi 4 tasurivapaa ja 4 morrivapaa. Alku oli erittäin lupaava, sillä sain heti ekasta reiästä melko nopeasti 4 ahventa värikoukulla, kokoluokka 100-250g. Vettä tuossa oli noin 9m. Kaloja näkyi kaiussa edelleen, ja ajattelin heti kokeilla tasurilla värikoukun sijasta. Vaan syönti tyssäsi siihen. Tosin ei ottanut enää värikoukkuun tai morriinkaan, vaikka kaloja alla oli. Muutamia reikiä tein ympärille lisää, mutta kaloja ei näkynyt. Toni sai muutaman ahvenen yhdestä reiästä.

Palasin takaisin päivän aloitusreiälle, ja ahvenet näyttivät aktivoituneen. Nostelin värikoukulla kymmenkunta yli 100g ahventa aivan peräkkäin. Syönti kuitenkin loppui siihen, eikä morrikaan auttanut. Pari uutta reikää vielä alueelle ennen paikan vaihtoa. Toni jäi vielä yrittämään, ja kelkottelin noin kilometrin päähän vanhalle tutulle paikalleni. 

Tein aluksi penkkaan 3 reikää peräkkäin, syvästä matalaan päin. Eka reikä taisi osua hieman liian syvään, noin 10m veteen, eikä siitä kaloja tullu. Toka reikä ja 7,5m vettä alla, se reikä osui. Alku oli kyllä kankea, värikoukussa oli reilun kokoinen ahven kiinni, joka irtosi ja vei parven mennessään. Hetken houkuttelun jälkeen parvi tui takaisin, ja syönti alkoi hiljalleen ja kiihtyi. Tosin aika äkkiä vaihdoin morrivapaan, kun syönti oli kuitenkin nirsohkoa. Alle tunnissa nostelin tuosta reiästä ehkä 6 kiloa ahventa, kunnes hyytyi. Pari tyhjää reikää väliin, kunnes pieneltä ns. maitojäälaikulta löytyi jälleen uusi parvi. Tästä sain tasurillakin pari ahventa, mutta nopeasti vaihtui morritteluksi. Pari vähän isompaakin noin 400g ahventa otti morriin. Tätä reikää pilkkiessäni Tonikin tuli alueelle, mutta syönti tuntui jo hiipuvan. Jotain yksittäisiä kaloja vielä alueelta saatiin morrilla aivan pohjasta, mutta koko ajan tuntui menevän vaikeammaksi. Aivan lopuksi sain vielä yhdestä reiästä noin 10m vedestä kymmenkunta filekalaa. Syönti oli tosi huonoa, ja olin jo pariin otteeseen vaihtamassa reikää, kun sitten aina lopulta joku kala innostuikin ottamaan.

Täytyy olla tyytyväinen kalantuloon, montaa kertaa en ole Enonselältä saanut tämän enempää yli 100g ahvenia. Ahventa oli yhteenä ehkä 14 kiloa ja keskipaino reilusti yli 100g, mutta varmaan alle 150g.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti