sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Niinisalon Valkiajärven kisat 23.3

Eilen tuli oltua Niinisalon Valkiajärvellä kaiken kalan kisoissa. Lähempänäkin olisi kisoja ollut, mutta ajattelin tuonne lähteä kun minulla oli sinne kiertopalkinto, sillä olin voittanut kisan kahdella edellisellä kerralla, 2010 ja 2011. Viime talvena kisa jouduttiin perumaan jäätilanteen vuoksi.

Lunta oli tällä kertaa jäällä huomattavasti enemmän kuin parilla edellisellä kerralla tässä kilpailussa, ja ajattelin etukäteen noin 7-8kg saaliin riittävän voittoon. Lumen määrällä kun sattuu yleensä olemaan melkoisen suuri vaikutus särjen syöntiin. Parin viikon päästä olisi varmasti särki paljon paremmin otillansa.

Taktiikka oli yksinkertainen, menin suurin piirtein samalle alueelle kuin mistä aiemminkin olin kalaa saanut. Varustuksena kisassa oli 3kpl tapsipilkkejä ja 2x morreja, eli melko pieni vapakalusto oli matkassa. Ja näistäkin käytin kisassa ainoastaan Tinka-pilkkiä lyhyen tapsin ja pienehkön punaisen morrin kanssa. Hetken aikaa koitin aavistuksen pienemmälläkin morrilla, mutta siirryin takaisin punaiseen vain siitä syystä, että siitä koukusta on nopeampi irroittaa kala, eli koukku on ohutlankainen ja väkänen melko pieni.

Tosiaan, kaksi ensimmäistä reikää oli tyhjiä, mutta kolmannesta alkoi tapahtua ja ahventa alkoi nousta. Ei tosin mennyt kauaa kun alkoi tulemaan myös melko hyvin särkiä. Vedin tältä samalta reiältä yhteensä arviolta 3 kiloa kalaa, joista reilu 2kg oli särkeä. Loput olivat ahvenia ja kiiskejä. Itse asiassa siinä vaiheessa lähdin reiältä pois, kun alkoi tulemaan pelkästään muutaman sentin mittaisia kiiskejä.

Kairailin lisää reikiä tälle alueelle ja ongin myös muiden vanhoja reikiä, mutta kovin montaa kalaa en saanut mistään reiästä, ainoastaan ahventa tuntui nousevan enemmän kun siirtyi vähän matalampaan. Mutta samalla loppui särjet, ja tuolla särjet ovat kuitenkin noin tuplasti ahventen kokoisia. Palasin takaisin reiälle mistä enemmän särkiä sain, mutta taisin vain yhden saada enää ja sen jälkeen jälleen koko ajan aivan pientä kiiskiä.

Päätin siirtyä pois koko alueelta lopullisesti ja menin kairailemaan vähän matalampaan ja ongin muidenkin reikiä. Kalaa oli melkein joka reiässä, mutta laji oli yksinomaan ahven. Sitä tuli kuitenkin niin hyvin, että päätin jäädä niitä yrittämään. Parhaalla kohtaa sain neljästä reiästä peräkkäin hyvin keskipainolta n. 15g ahvenia, kustakin reiästä noin puoli kiloa.

Tuon jälkeen olikin hieman hiljasempaa, mutta sain koko kisan loppuun asti ihan kohtalaisen hyvin ahvenia. Särkeä tuntui tuolla kohtaa olevan niin vähän, että aloin tapsilla onkia silmäsyötillä. Varmasti olisin onkinut ketjupilkillä ja vetänyt kalat kerralla ylös, mikäli olisi sellaisia välineitä tullut mukaan, että hieman se harmitti. No, ainakin tietää ensi kerralla ottaa myös ahvenmättövälineet mukaan kaiken varalta.

Lopputulos oli 7360g kalaa, mikä ei aivan tällä kertaa voittoon asti riittänyt, sillä voittajalla oli 7,6kg. Toiseen sijaan asti sillä kuitenkin pääsi. Veteraanisarjan voitto taisi irrota alle 6 kilolla. Muutamalla seuraavalla oli kuuden kilon molemmin puolin, joten melko pieneksi jäi saaliit toissavuoteen verrattuna, jolloin voitin reilulla 11kg:llä, ja kahdella seuraavalla oli 9kg paikkeilla. Mutta tämä oli kyllä odotettavissa yli 10cm lumipeitteen vuoksi.

Kyllä kisan jälkeen jäi sellainen tunne, että ahventa olisi vetänyt yli 8kg jos olisi siihen keskittynyt. Melkoisen hyvä tuo ahvenkantakin näyttäisi sitten olevan tuossa järvessä. Veikkaan tosin, että jos särki on syönnillään ja jää on täysin lumeton niin ahvenilla on hyvin vaikea tuolla pärjätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti