tiistai 19. maaliskuuta 2013

SM-pilkki 2013, Viitasaari/Keitele

Alun perin piti jonkun verran panostaa tämän vuoden SM-kisaan treenin muodossa, mutta lopulta päätin lähteä koko kisaan kylmiltään ja esikisatkin jätin väliin. Kai sitten ajattelin tuota melko pitkää matkaa, kun ensi vuoden SM-kisat on kuitenkin paljon lähempänä ja mieleisempää käydä ennalta katsomassa paikkoja.

Oikeastaan melko pian päätin lähteä kisassa Muikunlahden suuntaan. Pääsyy siihen oli se, että oletin sinne päin lähtevän kaikkein vähiten porukkaa, ja siellä olevan eniten tilaa pilkkiä. En myöskään uskonut, että kisaa vietäisiin ainakaan isoilla ahvenilla, ja Muikunlahdesta oli sellainen käsitys, että se olisi aika lailla pikkuahvenpaikkaa. Toisaalta aika paljon arvelutti kaikki mitä olin Muikunlahdesta kuullut tänä talvena, eli sieltä ei ollut oikein kalaa tullut. Toivoin vain että syönti olisi siellä parantunut kevättä kohden. Alkutalven yhden Muikunlahden kisan voittotulos reilu 3kg ei oikein houkuttanut kuitenkaan kovin monia sinne päin menemään.

Pakkasta oli kisa-aamuna aika mukavasti, ilmeisesti pakkanen oli vielä starttihetkellä klo 9.15 noin 20 asteessa. Ekan 10 minuuttia kun juoksi, niin naama oli aivan jäässä ja melkein huolestutti että sulaako se. Takin jätin kuitenkin päälle menomatkaksi, kun pakkasta oli sen verran runsaasti. Samaan ratkaisuun oli päätynyt kaikki muutkin tuohon suuntaan kovinta vauhtia lähteneet noin 5-6 henkeä.

Naama alkoi onneksi sulaa jo 2 kilometrin paikkeilla, ja tilalle tuli jo hyvin äkkiä hirveä hiki ja otin piponkin pois päästä. Siinä tosin kävi niin kuin pitikin, hiukset oli hetken päästä ihan jäässä. Alun perin piti jatkaa aivan Muikunlahden perälle saakka, mutta 45 minuutin menoaika ei siihen riittänyt alkuunkaan vaan päätin aloittaa jo Selkäsaaren läheltä, johon jäi myös melkein kaikki tuohon suuntaan tulleet kisailijat.

Ekat reiät tuli kairattua turhan matalaan noin metrin veteen, eikä niistä ahvenia noussut. Tosin pari reikää meni syvempään 2-3m veteen mutta hieman eri alueelle. Eipä niistäkään mitään noussut. Selkäsaaren ja toisen pienemmän saaren väliin alkoi syntyä pienimuotoinen porukka ja siellä ainakin suurin osa porukasta sai kalaa ainakin jonkun verran. Lähdin kairailemaan heitä kohti ja melko pian löytyi pari reikää, joista sai molemmista noin 10 ahventa, mutta kokoluokka oli melkoisen hengetön. Aavistuksen syvemmästä noin 2 metristä sain pari hieman kookkaampaa noin 25g ahventa, mutta niiden jälkeenkin nousi vain pari alle 10g ahventa. Tuo pieni alue tuli hyvin nopeasti täyteen reikiä, enkä jäänyt siihen kovin pitkäksi aikaa päivystämään vaan siirryin samaa syvyysvyöhykettä sinne päin mistä kisan aloitinkin, mutta tällä kertaa hieman syvempään rei'ittäen.

Muutaman reiän jälkeen osui pari päivän parasta reikää, kun sain parista reiästä peräkkäin kymmenkunta ahventa. Näillä rei'illä oli koko selvästi isompaa, keskipainon ylittäessä ehkäpä jopa 20g rajapyykin. Yhden 100g ahvenenkin sain, mutta se oli ainoa ahven koko tästä reiästä. Ongin Pikku-Sepellä ketjun ja silmän kanssa, mutta tuosta reiästä koitin vielä morrilla mistä isompi nousi - hyödyntä oli ja senkin ajan olisi voinut käyttää paremmin, mutta mistä sitä koskaan tietää.

Tuolla kohtaa tuntui olevan kalaa melkein joka reiässä, ja minun olisi kannattanut olla siinä pitempään ennen siirtymistä taas muualle, mutta tuli ehkä yritettyä välillä vähän liikaa jotain mahdottomuuksia. Muut kilpailijat taas hyödynsivät tietysti tuollaiset tilaisuudet ja pommittivat paikat täyteen reikiä hyvin nopeasti. Minun olisi ehdottomasti pitänyt rei'ittää tuota 1,5-2m vettä järjestelmällisemmin ja tarkemmin eikä säntäillä sinne tänne. Kala ei hirveästi tuntunut liikkuvan, kun lähekkäin tehdyistä rei'istä nousi kaloja, mutta vanhoista rei'istä niitä ei pahemmin noussut.

Tapsilla koitin pari kertaa kalantulon yhtäkkiä lakattua, mutta yhtään kalaa en kisassa tapsilla saanut. Värikoukkuun kala tuntui ottavan hyvinkin jos sitä alla oli, mutta käytin sitä enemmän vasta kisan viimeisen tunnin aikana, kun aloin tarkenemaan pilkkiä vasen käsi paljaana, jolloin kalan sai kolmihaarakoukusta huolimatta vedettyä kerralla ylös. Toisaalta viimeisen tunnin aikana kala ei tuntunut syövän oikein ollenkaan, tai sitten se häiriytyi liikaa tuolla alueella tai syönnillään olevat kalat oli jo vedetty ylös. Melkoisen hiljaiselta meinaan vaikutti muillakin kisan loppupuolella. Itse tein myös yhden noin 25 minuutin harharetkenkin kun kisaa oli reilu tunti jäljellä, ja sekin pudotti sijoitusta kisassa roimasti, kun saaliit oli 2-2,5 kilossa niin tasaisia. Toisaalta itselleni oli periaatteessa ihan sama onko sijoitus 4. vai 24. Tällä kertaa se oli tuo jälkimmäinen ja ahventa tosiaan 2313g. Luulin kyllä olevani palkinnoilla 20 parhaan joukossa, mutta joko kuulin alimman palkinnoille riittävän saalismäärän väärin tai sitten se ilmoitettiin hieman virheellisesti. Mutta eipä nuo lehtien vuosikerrat olisi paljoa palkintona lämmittäneet mitä jaettiin jo ainakin 7. sijasta eteenpäin miesten sarjassa.

Niin, koko kisan voittaja pilkki samalla alueella, ja muutenkin alueelta nousi muillekkin kalaa kohtuullisesti. Kalle oli kuitenkin melko ylivoimainen tuolla alueella ja oikea mies kyllä vei kisan ei voi muuta sanoa. Tuntuu että aika nappiin olisi saanut mennä jos olisin itse tuosta kiskonut yhtä paljon. Ei kyllä missään vaiheessa kisaa ollut sellaista oloa, että tuolta alueelta tulisi koko kisan voittaja, mutta näköjään kala oli erittäin tiukassa joka puolella. Ratkaisuni oli oikea siirtyä alueelta pois reilu tunti ennen loppua, mutta oli virhe palata aivan samoille kohdille takaisin. Nimittäin pikkusaaren toiselta puolelta oli noussut jonkun verran kalaa vielä aivan lopussakin, eikä sitä kohtaa ollut vielä edes rei'itetty. Mutta mistä näistä ikinä tietää. Näin tänä vuonna ja ensi vuonna Ilmoilanselälle, vaikka näin lähtökohtaisesti en kyseisestä järvestä pidä oikein yhtään.

Mutta tässä linkki tämän vuoden pilkinnän SM-kisojen tuloksiin:
SM-pilkin tulokset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti