maanantai 20. tammikuuta 2014

Rautavedellä hupipilkillä 20.1

Tänään kävin ensi kertaa "kunnolla" Rautavedellä tänä talvena. Joulukuussa tuli tosiaan yhdellä Lahdella käytyä, mutta ei siellä jäätä riittänyt pelipaikoille saakka. Nyt jäätä oli kaikkialla tasaisen varmasti 15-22cm.

Tosiaan Karkussa päin tuli oltua, sen tarkemmin en tuolta paikkoja kerro. Auton jätin tällä kertaa Karkun Evankelisen Opiston pihaan. Siitä oli järvelle pari sataa metriä. Jäällä olin vasta vähän ennen klo 13.

Mielessä oli poiketa samalle lahdelle kuin missä kävin joulukuussakin, mutta ajattelin kokeilla ensin yhden paikan, josta on myös monesti tullut ahventa. Tuossa kohdassa syvyys muuttuu nopeasti neljästä kuuteen metriin ja toki syvempääkin on, mutta kalat ovat yleensä tuossa 4-6m penkassa.

Tavoilleni uskollisena tälläkin kertaa aloitin morrilla. Ensimmäiset reiät tein siihen 4 metriin ja siitä lähdin kairailemaan kohti penkan reunaa. Viiden metrin syvyisen kohdan löydettyäni ja saatuani morrin pohjaan siihen melkein heti sitten nappasikin kala. Tuo paljastui noin 350g ahveneksi - ei paha. Vaan tuo jäi kuin jäikin ainoaksi kalatapahtumaksi koko alueelta. Viisi reikää kairasin 4,5-6m veteen lähialueelle tuloksetta.

Siirryin noin kilometrin päähän toiseen paikkaan, jossa olen jo vuosia käynyt aina välillä. Kairasin aluksi ekat kolme reikää jonoksi viime vuoden parhaalle paikalle. No nyt tuli saaliiksi siitä yksi ahvenentirri. Kymmenkunta seuraavaa reikää antoi pari tirriä lisää ja särkiä. Eli ei kovin vakuuttavaa.

Seuraavaksi kairailemaan kohtaa, josta viimeksi Karkussa kisaillessani voitin kisat. Viime vuonnakin siinä oli vähän kalaa, mutta kovin yksittäisiä. Eipä tuntunut tulevan nytkään kalaa. Alkoi olla jo luovutusfiilis, ja jäin turhautuneena morrittelemaan pitkään samaa reikää, vaikka mitään ei tullut. Yhtäkkiä sitten tulikin kaksi 50g ahventa peräkkäin. Tuo tietysti innosti vielä jatkamaan, ja muutaman minuutin päästä tuli lisää kaloja. Muutama särki ja 30-150g ahvenia.

Välillä oli pari kolmekin minuuttia ilman morrin kärjen värähdystä, mutta ei tuolta reiältä kala tuntunut loppuvankaan. Syönti vain oli todella olematonta. Välillä koitin muutaman minuutin tasapainolla ja värikoukullakin, mutta vain värikoukku antoi pari pikkuahventa. Kolmen aikaan piti lopettaa pilkintä ja kalaa olisi varmaan siitä vieläkin tullut. Ehkä 1,5kg sain siitä samasta reiästä ahventa puoleen tuntiin eli parin tunnin pilkinnän saldo oli pari kiloa ahventa. Kalaa kyllä varmasti oli paikalla aika paljon, mutta näillä vesillä se ei vielä näin pian jäätymisen jälkeen oikein liiku. Morrillakin paras keino oli väristää morria todella hitaasti tai ei ollenkaan. Vain muutama ahven nappasi tehdessäni tiheätä väristystä, joka normaalisti on ahvenelle se paras keino.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti