perjantai 5. joulukuuta 2014

Kahdella pikkujärvellä 5.12

Pilkkikausi sai heti tänään jatkoa, mutta kohdejärvi oli eri kuin eilen. Hollolan Haukijärvestä oli kuuleman mukaan joskus tullut jonkun verran 200-300g ahvenia, joten kävin tarkastamassa järven nykytilan.

Aamun keli oli usvainen

Visiitti Haukijärvelle jäi kuitenkin lyhkäiseksi, sillä kairattuani puolet järvestä läpi ilman kalahavaintoja päätin luovuttaa ja vaihtaa paikkaa. Vesi oli tässä järvessä varsin ruskeaa, ja vettä taisi pari metriä olla keskellä järveä. Melkein kaikkialla näytti kasvavan lumpeikkoa.

Siirryin vielä pienemmälle lammelle, jolla ei ole kartalta katsottuna edes mitään nimeä. Vesi näytti olevan aika lailla ruskeata tässäkin lammessa. Syvyyttä löytyi hieman reilummin, mutta matalasta lammesta oli kuitenkin kyse. Mutta mikä parasta, heti toisesta reiästä sain ahvenen tapsilla ja toiveet nousivat heti lammen kalaisuudesta. Syvyyttä tuolla reiällä oli 2,5 metriä.

Melkein koko lampi mahtuu tähän kuvaan.

Seuraavat reiät olivat tyhjiä, mutta  vähän matkan päästä pienen kaislikon edustalta sain keskipainolta 40g ahvenia monesta reiästä. Määrää ei tullut kuitenkaan enempää kuin muutama parhaista rei'istä. Kaloja tuli niin tapsilla, morrilla kuin värikoukullakin. Tuossa vaiheessa ajattelin, että jos rei'ittäisi ensin lammen kaikki rannat läpi ja sitten katsoisi miltä vaikuttaa.

Kymmenkunta seuraavaa reikää oli kuitenkin tyhjiä paria pikkuahventa lukuunottamatta. Aluksi ongin värikoukulla, mutta viimeiset reiät morrilla. Eräältä reiältä kun olin pois jo lähdössä, nappasi kuitenkin ahven. Vaan eipä ollutkaan mikään sattumakala, vaan tuon kalan jälkeen ahvenia tuli vielä 18kpl lisää. Kokoluokka vaihteli 20 ja 100 gramman väliltä. Parista seuraavasta reiästäkin sain muutamia ahvenia, mutta sen jälkeen rannan tuntumasta ei kalaa tullut.

Palasin takaisin päin kairailemaan ottireikien läheisyyteen, ja ensimmäisistä rei'istä tulikin yksittäisiä pikkuahvenia, kunnes tarrasi vähän isompi ahven ja mukavan kokoinen n. 300g ahven jäälle. Otin pikaisesti kuvan kauden ekasta kunnon filekalasta ja pudotin morrin veteen. Saman tien kun sai morrin pohjaan niin toinen samanmoinen ahven ylös. Hieman sai jo uitella, kun oli vain 0.10mm siima käytössä. Syvyyttä oli tällä alueella aika tasaisesti noin 1,5 metriä.

Kauden ensimmäinen yli varttikiloinen jäällä!

Lähistöltä ei ihan heti muita yli 100g ahvenia noussut, mutta ajan mittaan kun jaksoi rei'itellä sain vielä kaksi muutakin selvästi yli 250g ahventa ja muutamia 100-200g ahvenia. Reiällä sai monesti odotella vähän aikaa sitä ensimmäistä tärppiä, mutta sen jälkeen muut ahvenet ottivat innokkaasti kiinni varsinkin morri + punainen kärpäsentoukka -yhdistelmään. Surviaisilla olisi tietty saanut varmaan vielä paremmin, mutta niitä ei minulta tällä hetkellä löydy. Aika moni isompi ahven otti morriin kiinni jo morrin vajotessa. Morri oli toki melko hitaasti vajoava noin 3mm volframimorri. Aluksi käytin kelta-vihreää morria, mutta vaihdoin sen punamustaan kun huomasin punaisen kärpäsentoukankin maittavan kaloille paremmin kuin savimadon palasten. Värikoukulla pääsi melkein samanlaisiin kalamääriin, mutta yksikään isompi ahven ei ottanut värikoukkuun.

Lammesta löytyi siis yksi noin 60x20m kokoinen ja 1,5m syvyinen alue, jossa kalaa oli selvästi parhaiten. Muualta tuli lähinnä yksittäisiä pikkutirrejä. Ennenkin on tullut pikkulammilla huomattua, että kalat ovat keskittyneet vain yhdelle alueelle. Eilinen järvi oli poikkeus, sillä kalaa tuli ympäriinsä järveä.
Yhtäkään särkeä tänään saanut, joten niitä tuskin on järvessä ainakaan paljoa. Yksi pieni hauki otti värikoukkuun, ja päästin hauen takaisin lampeen huolehtimaan pikkuahventen harvennuksesta.

Kokonaissaaliini oli arvioilta 7kg ahventa, joista isoin n. 350-400g ja 3kpl seuraaviksi suurimpia 250-350g, joten ihan tyytyväinen voi saaliiseen olla ja mukava pilkkipaikka jälleen löytyi. Harmi vain, että lampi on niin pieni että tuli varmasti jo parhaat parvet harvennettua. Vain pieni osa lammesta jäi vielä pilkkimättä. Ensi kerralla tuolla keskitän koko pilkkiajan tuolle alueelle, mistä nuo isommatkin ahvenet tulivat.

Jäätilanteesta täytyy mainita, että aamulla oli ihan ok molemmilla lammilla noin 5-7cm jäätä, mutta päivän mittaan pintajää alkoi jo hieman sulaa tihkusateen ja plussakelin myötä, ja jään pinta oli jo kauttaaltaan märkä kun lähdin pois. Lisäksi rantajäät alkavat mennä heikoiksi kun puista putosi ihan reippaasti vettä jäälle, mikä tietysti ohentaa ja haurastuttaa jäätä. Huomisen pidän taukoa osin turvallisuussyistä ja tarkoitus on palata apajille sunnuntaina, kunhan yöllä tulisi muutama aste pakkasta kuten on ennustettu...

Kokonaissaalis

Sopiva kertasatsi ruokakalaaEi kommentteja:

Lähetä kommentti