torstai 4. joulukuuta 2014

Pilkkikausi avattu!

Enpä olisi viime viikonloppuna vielä uskonut, että jo tänään torstaina pääsee avaamaan pilkkikauden. Tosin itse asiassa jäälle olisi päässyt jo tiistaista lähtien. Sen jälkeen jäätilanne on pysynyt aika muuttumattomana.

Kohteenamme oli Hollolan Likojärvi. Järvi on alle 300 metriä pitkä ja kirkasvetinen. Hieman sain paikasta pohjatietoja, mutta ne oli vuosien takaa ja ilmeisesti kalakanta oli aika paljon muuttunut niistä ajoista. Kalaa kyllä tuli tuli tasaisesti eri puolelta järveä "niin kuin pitikin", mutta keskikoko oli aika surkean pientä noin 15-grammaista.

Jäätä oli 3-4 kairan pyöräytystä, eli noin 5-6 senttiä, paikoitellen ehkä hieman yli. Eli aika lailla sopivasti ja jäällä ei tarvinnut pahemmin putoamista pelätä. Rantajäiden kanssa sai tietty olla varovainen, mutta näytti siltä että jäälle pääsi ainakin melkein mistä vain.

Ekat reiät kairattiin turhan matalaan vahingossa, vaikka ei ihan rannassa oltu. Pohjassa kasvoi jotain kasvustoa niin paljon, että osaan rei'istä oli turha pilkkiä pudottaa. Hieman syvempään kun siirryttiin noin 2,5 metriin, alkoi kalojakin nousta harvakseltaan. Pari ekaa ahventa sain tapsilla ja seuraavat värikoukulla. Kokeilussa oli värikoukun kanssa ensimmäistä kertaa EV-1-pilkki, joka kyllä tuntui pelittävän ihan hyvin. Uittaessa en saanut pilkkiä menemään poikittain, vaikka jotkut sitä valittelevat kyseisen pilkin kanssa. Oma uittotekniikka on ilmeisesti sen verran rauhallinen, että pilkki ei mene sekaisin. Värikoukulla ongin reilusti yli puolet ajasta, lopuksi vaihdoin ketju+silmä -yhdistelmään ja aivan viimeiset reiät ongin tapsilla.

Kairailtiin rantoja pitkin järveä kiertäen ja kalaa oli paikoitellen ihan matalassakin noin metrin vedessä. Välineilä ei tuntunut olevan niin väliä. Tärpit tulivat nopeasti jos kalaa vain alla oli. "Ongelmana" oli vain kalan turhankin pieni koko ja vähäinen määrä. Noin puolet rei'istä kyllä antoi kaloja. 2,5 tuntia järvellä viihdyttiin ja vain yhdestä reiästä sain 10 ahvenenen rajapyykin rikki. Viimeisestä reiästä sain 2kpl yli 100g särkiä. Kalaa oli kyllä melko monessa syvyydessä, mutta parhaiten tuli rantojen tuntumasta noin 1-2,5m vedestä.

Itse taisin saada vain parista reiästä ylipäätään yli 30g ahvenia. Paremmasta näistä tuli peräkkäin muutama yli 50g. Kaverille osui lähistöltä myös päivän isoin ehkä vähän yli 100g ahven. Vaikka järvi oli varsin kirkasvetinen, tuntui siltä että kalaa antavat alueet kannattaa kairailla noin 3 metrin reikävälillä. Yleensä näin kirkasvetisissä järvissä kalat uivat reiälle kauempaakin eikä vierestä välttämättä tulekaan mitään. Tosin paikoitellen oli niinkin, että yhdestä reiästä tuli kaloja ja ihan läheltä ei mitään.

Sen verran kalan koko oli pientä, että huomenna suuntaan jollekin toiselle pikkujärvelle. Hakusessa on hyvät pikkujärvet Hollolan ja Lahden alueella...monesta järvestä tietoa löytyy, mutta ei näistä järvistä ole kaiketi ainakaan viime vuosikymmeniin kummoisia saaliita tullut.

Kaverin saalista yhdeltä reiältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti