keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Vielä venepilkillä 17.12

Tämän vuoden venepilkinnät saavat lopultakin olla tässä. Eli Pyhäjärven Liukuslahdella tuli pilkittyä pari tuntia, jonka päätteeksi käänsin veneen talviteloille. Jäätäkin alkaa Liukuslahdessa olla sen verran, että pian olisi jo hankaluuksia päästä veneellä pois rannasta.

Matalin osa Liukuslahdesta n. 1-2cm paksuisessa jäässä...

Keli oli tänään mukavan tyyni, joten pilkkiminen onnistui veneestä varsin hyvin ilman ankkureita/laahusankkureita. Eipä niitä muutenkaan juuri koskaan tule käytettyä, kun käyn yleensä venepilkillä niin suojaisissa paikoissa.

Saaliiksi tuli tällä kertaa ainoastaan todella pieniä 5-20g ahvenia ja vajaan puolen kilon hauki. Kaikki kalat tulivat tapsipilkillä noin 7,5m vedestä. Muista syvyyksistä ei tullut minkäänlaisia kalatapahtumia, vaikka tuli kokeiltua kaikki syvyydet kahden ja kymmenen metrin väliltä. Liki kaikki kalat tulivat aivan samalta kohdalta Liukuslahden suulta.

Tässä vähän spekulaatiota kalantulosta ensijäillä Nokian seudulla (mikäli jäät ensi viikolla tulee, niin kuin on ennustettu):

Viime vuoden marraskuussa ennen jäätymistä Liukuslahdelta tuli veneestäkin ihan hyvin ahventa, mikä ennakoi hyvää kalantuloa jäiltäkin - ja viime vuonna tuli joulukuussa Liukuslahdelta erittäin hyvin ahventa. Tämän päivän perusteella voipi ennakoida varsin nihkeää kalantuloa ensijäillä ainakin parin viikon ajan, ainakin Liukuslahdella.

Pikkujärvet, joissa on jo viikkoja ollut pieni jääpeite, saattavat sen sijaan antaa kalaa ainakin jonkun verran. Uskoisin, että niissä järvissä ahven on jo sopeutunut veden lämpötilaan ja liikkuu ja syö jonkun verran. Täällä päin ensimmäiset pilkkikerrat keskitänkin alle 1,5km pituisille järville, osan ehkä ihan pikkulammillekin.

Isoille järville (jotka vielä sulia) kuitenkin suuntaan heti, mikäli pikkujärvistä ei nouse kummoisia saaliita. Tällaisina syystalvina, kun jäät tulevat myöhään, kannattaa yleensä suunnata mahdollisimman syville järville/alueille. Matalassa vedessä vesi saattaa olla lähelle nolla-asteista pohjaan saakka, eikä kala siellä syö viikkoihin. Syvemmissä paikoissa taas todennäköisesti vesi on pohjassa lämpimämpää ja kala aktiivisempaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti