keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Venepilkillä Pyhäjärven Liukuslahdella 29.11

Viime lauantaina kävin mahdollisesti viimeisen kerran venepilkillä tänä syksynä (!?). Kohteena oli "kotiveteni" Nokian Pyhäjärven Liukuslahti. Vesillä olin noin klo 13-15.

Täällä yleensä ahven on jossain määrin parveutunut loppusyksystä lahden suulla olevaan syvänteeseen. Yhden kerran kävin tuolla jo koittamassa muutama viikko sitten, mutta silloin saaliina oli vain kaksi ahventa, joista toinen tuli tästä syvänteestä. Isompi kahdesta ahvenesta oli melkein 300g ja se tuli hieman Liukuslahden ulkopuolelta 8m syvyydestä morrilla.

Tällä kertaa oli ahvenet siirtyneet jo aika hyvin syvänteeseen. Reilut 2 kiloa pilkin ahvenia tapsilla pääosin noin 7,5m vedestä. Valtaosan kaloista pilkin Sepe-93-pilkillä, joka on kyllä nopea pilkki vielä noissa syvyyksissä kun vajoaa aika suoraan alas. Kalat oli parveutuneet varsin pienelle alueelle syvännettä, eikä muilta puolilta monttua tullut oikein mitään.

Lopuksi kun alkoi jo hämärtää, ajattelin pois lähtiessä kokeilla pikaisesti keskeltä Liukuslahtea, missä on vettä 4-5 metriä. Melko nopeasti sainkin tapsilla pari ahventa. Päätin vaihtaa pelkkään morriin, sillä usein siihen isommat ahvenet ottavat paremmin. Niin kävi tälläkin kertaa, ja noin minuutin uittamisen jälkeen nostin noin 200g ahvenen ylös. Hetken päästä sain vielä yhden pikkuahvenen ja sitten kalantulo tuntui loppuvan. Ilmeisesti tuli jo niin pimeää.

Näköjään kannattaa kokeilla syksyllä myös tuosta lahden keskeltä, vaikka siitä ei varmasti samanlaisiin kappalemääriin pääse kuin lahden suulta. Ensijäillä tuosta melkein keskeltä Liukuslahtea pilkitään suurimmillaan yli 500g ahvenia, ja taitavat ne kalat olla jo nyt melkein samalla paikalla. Ilmeisesti ne eivät vain tahdo ennen vesien jäätymistä ottaa oikein muuhun kuin morriin. Saalista kertyi yhteensä tällä kerralla reilut 2,5 kiloa, mutta keskipaino jäi 30 grammaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti