keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Vesijärvellä 19.12.

Vielä maanantaina oli "pakko" päästä Vesijärven railoille isompia ahvenia yrittämään. Aamulla oli toiminta vähän hidasta, mutta pääsin kuitenkin klo 10 maissa aloittamaan pilkinnän. Railolla oli muutama pilkkijä minua ennen ja pari tuli lisää myöhemmin.

Aloitin Karismaxin tasurilla, 9-10m vedestä. Pari ekaa reikää eivät tarjonneet kalatapahtumia, mutta kolmannesta reiästä iski heti 150g ahven ja yksi pienempi. Sitten hiljeni ja kokeilin pelkkää morria ja kalaa alkoi tulla melkeinpä koko ajan, välillä vähän isompaa 200g+ sekaan, mutta etupäässä pienempää ja itse asiassa hetken päästä koko vakiintui 40-100 grammaan. Siltikin aina johonkin väliin otti joku vähän isompi. Ehkä 5-6 kiloa nostelin ahventa morrilla tästä samasta reiästä noin 1,5 tunnissa ja aloin etsimään uutta paikkaa, kun tuntui ettei isompia enää tullut sekaankaan.

Muutaman tyhjän tai lähes tyhjän reiän jälkeen alkoi taas ahventa nousta yhdestä reiästä jatkualla syötöllä. Kokoluokka oli samanlaista, tosin yksi yli 300g ahven sentään nousi tästä reiästä. Pari reikää aikaisemmin oli ollut reilusti isompikin ahven kiinni, mutta eipä pysynyt.

Pari kolme kiloa kerkesin tästä reiästä nostella ahvenia, kunnes yhtäkkiä lyötiin vajoavaan morriin matkalta kiinni ja kovaa...arviolta 4m jään alta. Heti tärpistä tiesi, että tämä kala ei ole pieni ja 0.14mm morrisiimat joutuivat koetukselle, samoin kuin oma keskittyminen. Kehimisvavasta huolimatta ei edes käynyt mielessä, että tätä kalaa olisin alkanut kehimään, vaan heti vastanykäisyn jälkeen heitin vavan jäälle ja olin kaksin käsin siimassa kiinni. Kala ui minuuttitolkulla periaatteessa ympyrää reiän alla, enkä saanut kalaa ollenkaan lähemmäs reikää. Toisaalta kala ei tehnyt myöskään pitkiä syöksyjä, eli en joutunut antamaan kalalle juurikaan lisää siimaa.

Lopulta kala välillä vähän hellitti ja aloin päästä näköetäisyydelle...haueksi tuomitsin ensivilkaisulta. Hetken päästä kuitenkin avannon alla vilahti sen verran selkeä pilkkukylki, että tiesin kyseessä olevan taimenen. Kalaa ei voinut pakottaa morrisiimoilla mihinkään suuntaan, vaan koko ajan piti myötäillä kalan liikkeitä ja olla kärsivällinen. Moneen kertaan kala kävi aivan reiän alla, mutta pää edellä reikään tuleminen olikin toinen juttu. Sen verran päätin, että jos pää reiälle tulee niin kala revitään käsin ylös vaikka väkisin. Pitkän tuntuisen noin vartin jälkeen kala tuli kuin tulikin pää edellä reiälle ja välittömästi käsi avantoon ja kalasta kiinni, hieman ote lipsahti, mutta onneksi kiduksen takaa löytyi paikka otteelle ja kala varmasti jään yläpuolelle! Fiilis oli aika epätodellinen ja kädet tärisi melko pitkään tuon jälkeen. Kala oli vain hieman suupielestä kiinni, mutta silti se vuosi heti verta kun sain sen ylös. Epäilen, että kala oli ollut alun perin kurkusta kiinni, mutta oli irronnut ja tarttunut uudelleen suupielestä. Tämän rasvaeväleikatun taimenen mitat oli 54 senttiä ja 1,94 kiloa, joten tukevassa kunnossa oli kala.


Hetken fiilistelyn jälkeen jatkoin pilkkimistä ja ahventa tuli heti taimenen jälkeen hyvin. Keskipainolta 100g ahvenet eivät tosin juuri miltään tuntuneet tuon jälkeen, ja hetken päästä päätin siirtyä jälleen etsimään vähän isompia ahvenia.

Aloin pilkkiä Viljasen väkäsettömällä tasurilla ja laskin tasuria ensimmäiseen reikään pohjaa etsien. Aivan pohjaan asti en tasuria saanut, kun siihen juntattiin rajusti. Löysää ei väkäsettömällä voinut yhtään antaa, mutta pariin kertaan kala pysähtyi kokonaan matkalla ylös. Heti oli selvää, että oma tasurienkka meni uusiksi ja samalla isoin ahven mitä olen Vesijärveltä saanut. Paljoa ei tämäkään kala kiinni ollut, jonkin verran suupielestä peräkoukussa. Ahvenen mitat 39cm ja 700g.


Tasurilla ei tuon jälkeen enää tullut tapahtumia kohtuullisesta yrityksestä huolimatta. Kello oli jo yli kahden, joten päätin ottaa valokuvan sen hetkisestä saaliista, ennen kun tulee ihan hämärä.


 Itse asiassa päivän paras syönti oli tässä vaiheessa vielä edessä. 700g ahvenen jälkeen seuraava reikä antoi ylivoimaisesti keskikoolta parhaan kokoista ahventa koko päivänä. Välillä kokeilin tasuria, mutta kaikki kalat ottivat morriin. Tästä reiästä seuraavan puolen tunnin aikana tuli 4kpl yli 300g ahvenia ja muutama muu yli 200g. Lisäksi karkuutin yhden vähän reilumman kokoisen (n. 400-500g) ahvenen. Syönti alkoi hiipua klo 15, mutta sen jälkeenkin sain vielä kalaa harvakseltaan ja puoli 4 aikaan nappasi viimeinen yli 200g ahven.

Hämärässä ei tällä Lumialla hyviä kuvia saa...tässä kuitenkin taimenen lisäksi noin 10-11 kiloa mukavan kokoista ahventa.

Top 6 ahvenet, pienin n. 350g.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti