sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Näsijärvellä kisoissa

Tänään tuli oltua toista kertaa koskaan Näsijärvellä pilkillä. Aikaisempi kerta oli joskus nuorten sarjan aikoihin n. 7v sitten Kaiharinlahdella, jolloin kisa meni täysin päiväkävelyksi ja saalista kertyi vain 700 grammaa.

Tämän päivän kisan lähtö oli Siivikkalanlahden suulta, Suomensaaresta. Kisa-alueena oli ainoastaan Siivikkalanlahti. Kilpailuaika piti olla 9-14, mutta sitä päätettiin lyhentää tunnilla koleahkon sään vuoksi. Keli kuitenkin lämpeni päivän aikana melko paljon ja näin kenties lämpimin tunti jätettiin pilkkimättä.

Sellainen käsitys itselläni Näsijärvestä oli, että ahventa voi joutua etsimään syvästäkin yli 6m saakka. Ajattelin kalan löytyvän jostain 4-7 metristä, mutta näin ei sitten ollutkaan. Selvästi yli tunti kului kului että sain ensimmäisen ahvenen ylös. Aloitin kartalla näkyvän vedenalaisen niemekkeen läheltä, jonka reunassa oli jollakin kohtaa myös ilmeisesti pienikokoinen pakka. Tätä pakkaa en kuitenkaan löytänyt, tosin paljoa en etsinytkään. Penkka vaikutti hyvältä myös ainakin kartalta katsottuna mutta eipä ollut kalaa ei.

Siirryin kilpailualueen ainoalle karikolle, jossa oli myös jonkunlaisia pintakiviä ja heinikkoa. Aloitin syvästä siirtyen matalemmaksi. Viidestä metristäkään ei vielä nykyäkään, mutta seuraavalla reiällä olikin kalaa vain puolisentoista metriä ja siitä nousi myös muutama ahven. Tällä alueelle sitten pyörin lähestulkoon koko loppuajan sen kummempia parvia löytämättä. Ahventa nousi 1,5 metristä 3 metriin, mutta eniten pilkin 2 metrin syvyydessä. Parhaat reiät antoivat hieman alle 20 ahventa, ja koko vaihteli 10-35g väliltä. Välillä tuli monta 10-15g ahventa peräkkäin, kun taas välillä koko oli järjestään 25-35g. Bonuskaloja osui päivän aikana sekaan tasan kaksi kappaletta, molemmat noin 100g.

Välineiden osalta kuten vähän muutenkin oli täyttä hakemista koko päivä. Aloitin tapsilla, kokeilin ketjua silmällä melkein tuloksetta, mutta pienemmän pilkin kanssa tuntui kyllä ottavan. Välillä vaihdoin värikoukkuun ja se tuntui toimivan hetkittäin, mutta syönti meni nopeasti pelkäksi pilkin tönimiseksi. Taisi olla sitten väärän värinen koukku kun ei kelvannut, punaista tarjosin.

Lopulta päädyin pilkkimään tapsilla, ensin kärpäsentoukalla, mutta huomasin silmän toimivan yhtä lailla. Tällä sitten ongin loppuajan. Suuri virhe välinesähellyksen lisäksi tänään oli myöskin se, että yritin väkisin erilaisilla välineillä saada kalan ottamaan paremmin. Loppujen lopuksi kaloja ei mistään reiästä saanut millään välineellä kovin montaa ja parhaalta taktiikalta näytti runsas kairaaminen ja reiän vaihto välittömästi kun hiljeni.

Kilpailun voittaja pilkki samalla alueella kuin mistä itse kalat sain, mutta kauempana rannasta ja hieman syvemmästä. Olisi ilmeisesti itsekin pitänyt reijittää vain matalikon reunamia ja olla vähemmän matalikon päällä. Päältäkin kuitenkin joitakin yli 10 ahvenen reikiä tuli.
Voittajalla oli kalaa noin 5,4kg, kakkosella n. 4,3kg ja itse olin kolmas saaliilla 3420g. Osanottajia ei ollut yleisessä sarjassa kuin yhdeksän tai kymmenen ja yhteensäkin osanottajia oli noin 25kpl. Eli vähän tynkäkisan tuntua noin osanottajamäärän kannaltakin. Olisi kai pitänyt itse markkinoida tuotakin kisaa vähän enemmän.

Outo on tämä Näsijärvi jostain syystä pilkkijärvenä vaikka sijaitsee niin lähellä. Ihan mukavan oloinen järvi kuitenkin, mutta kisa jäänee ainoaksi tällä järvellä tänä talvena. Toinenkin kisa olisi Kaiharinlahdella, mutta näillä näkymin suuntaan silloin eri kilpailuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti