torstai 3. tammikuuta 2013

Uudessakaupungissa

Tulipa käytyä pitkästä aikaa lounaissaaristossa pilkillä. Uudessakaupungissa en ollutkaan koskaan ennen pilkillä käynyt. Paikasta oli aiemmin tullut kalaa ihan hyvin ja tämän tiedon perässä kaloja lähdettiin hakemaan eräältä selkämatalikolta. Kalaa tuli pari ensimmäistä tuntia tasaisen epätasaisesti sieltä täältä, mutta ei kovin montaa ahventa mistään. Pääasiassa tuli pilkittyä vihreällä morrilla. Tasapainollakin ahvenia ylös sain kun kokeilin. Vesi oli erittäin sameaa ja näkösyvyyttä oli noin 5 senttiä, mutta silti kalaa nousi yllättävän hyvin. Räikeät värit tuntuivat antavan noin sameassa vedessä parhaiten saalista. Ei vesi kuitenkaan kuulemma aiemmin yhtä sameata ollut vaan se oli samentunut ilmeisesti sulamisvesien ja virtauksen voimistumisen vuoksi.

Siirryin erään kaislikon eteen kokeilemaan löytyisikö merialueille tyypillistä kaislikkoahventa. Sitä löytyi jonkun verran pieneltä alueelta mutta ahvenen keskikoko oli varsin surkeaa korkeintaan 70 grammaa. Mitä matalammasta kaloja löysi sitä suurempaa se oli. Ranta oli kuitenkin varsin jyrkkää enkä alle metrin veteen uskaltaunut. Matalassa yllättäen parhaiten toimi pieni värikoukkupilkki ja pieni pystypilkki kärpäsentoukalla. Silmäsyöttiä kokeilin myös mutta se ei tuntunut kaloille oikein kelpaavan.

Siirryin hetken päästä samalle pakalle mistä aloitinkin ja sain jokusia ahvenia, mutta syönti ei juuri kohentunut. Kolmen pilkkijän joukko oli ollut melko pitkään yhdellä alueella mutta he lähtivät siitä pois. Näin jäällä heidän jättämiään pieniä ahvenia ja menin kokeilimaan samoista rei'istä morrilla ja jokainen reikähän antoi kalaa. Parhaasta reiästä viitisen kiloa keskipainolta 150g ahvenia aivan peräjälkeen. Viimeiseen 1,5 tuntiin kerkesin noin 8 kiloa ahventa nostamaan ja sitten syönti loppui auringon laskettua. Loppusaalis vajaa repullinen eli noin 16 kiloa keskipainolta vähän yli 100g ahvenia. Suurimmat ahvenet taisivat jäädä niukasti alle 300 gramman.

Ihan mukava oli vaihteeksi pilkkiä merelläkin ja kulkukeli jäällä oli loistava ja samoin kairaaminen vaivatonta. Jäätä oli silti turvalliset 20-30cm. Värikoukkukin tuntui maistuvan meriahvenille huomattavasti paremmin kuin saman kokoisille järviahvenille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti