tiistai 15. maaliskuuta 2016

Hämeen PM-pilkki, 1. treenipäivä

Hämeen piirinmestaruuskisat olivat tänä talvena Säynäniemessä Längelmävedellä. Paikka oli minulle ennalta aivan outo, sillä olin aiemmin käynyt Längelmävedellä kisoissa vain Eräpyhässä useita vuosia sitten, ja silloinkaan en kummemmin kaloja saanut.

Kisaa edeltävällä viikolla kävin treenailemassa yhden "tutustumispäivän", jotta pääsisin vähän kärryille minkälainen tuo kisa-alue on pilkkiä. Treenit aloitin Naurissaaren tuntumasta, joka on noin kuuden kilometrin päässä lähdöstä.

Ensimmäisen reiän tein heti paikkaan, josta astelin jäälle. Värikoukkupilkki veteen ja heti alkoi ahventa nousta, vaikka vettä oli jään alla noin 70cm. Seitsemän pikkuahventa nostelin peräjälkeen ja jatkoin matkaa. Rei'itin hyvin monenlaisia paikkoja noin 1,5 tunnin ajan, mutta jokainen reikä oli tyhjä. Pilkkisyvyydet vaihtelivat metrin ja noin 4 metrin väliltä. Viimein erään kivikon läheltä löytyi kaloja, ja siltä alueelta ekasta reiästä heti reilu 200g ahven ylös, muuten kala olikin perussinttiä, noin 10-30 -grammaista. Pari tyhjää reikää osui sen jälkeen, mutta sitten osui pari reikää peräkkäin kohdalleen ja 1,5-2m vedestä tuli kalaa niin nopeasti kuin vain ehti kiskoa.

Eri suuntiin tein runsaasti lisää reikiä, mutta kalaa sain vasta kun palasin likelle tätä kohtaa, mistä jo sain kaloja. Jatkoin rei'ittämistä Naurissaaren rannasta reilusti vielä kauemmas lähtörannasta (Säynäniemi) katsottuna, edeten noin parin metrin syvyyttä. Välissä kävin selemmällä koittamassa yhden matalikon, mutta sieltä ei tullut kalatapahtumia. Ei tullut muualtakaan, vaan rei'itin loppujen lopuksi noin 3,5 tuntia ilman mitään merkkiä kaloista. Paluumatkan pilkin pääosin 4-5m vettä, mutta sieltäkään ei kaloja löytynyt.

Sen verran turhautti, että kävin kokeilemassa uudestaan paikan, josta tulin jäälle. Pari pikkuahventa vielä sain, mutta eipä sekään miksikään kalapaikaksi muodostunut, sillä lähialueelta ei myöskään tullut kalatapahtumia. Lähdin vielä tekemään vajaan tunnin lenkin kohti Säynäniemeä pilkkin 2-7m syvyyksiä, ja sain tuolla lenkillä yhden pikkuahvenen reilusta 6 metristä.

Aivan loppupäiväksi siirryin autolla Säynäniemeen ja kokeilin lähialueella pilkkiä paria aluetta. Heti kävi selväksi, että päivän kalattomuus ei johtunut huonosta syönnistä vaan kalattomista paikoista. Nimittäin lähes jokainen reikä antoi kalaa, mitä loppuajan noin 1,5 tunnin treenillä kairailin. Tuona aikana sain ahventa myöskin noin 1,5 kiloa, eli kolme kertaa enemmän kun ensimmäisellä 5,5 tunnin treeniosiolla kauempana lähdöstä. Ottisyvyys oli sama kuin tuolla pienellä alueella mistä kalaa löysin kauempaa, eli 1,5-2 metriä.

Lähellä lähtöä oli kalaa sen verran masentavan hyvin, että vaihtoehdoksi jäi etsiä muualta kauempaa ainakin lähelle yhtä hyvä paikka, tai jäädä lähtörantaan onkimaan varmat kalat ylös...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti