tiistai 8. maaliskuuta 2016

SM-pilkki 5.3. Pyhäselkä, Joensuu

SM-kisoihin ei tosiaan tullut tänä talvena panostettua kaukaisen sijainnin vuoksi. Jotain paikkavinkkejä tuli saatua vähän sieltä täältä, mutta loppujen lopuksi ne olivat aika summittaisia. Kisa-alue oli sen verran iso, että esim. käsite "Lautasuo" kattaa aika monen hehtaarin alueen...

Saimme kuitenkin joukkueen kasaan kisaan, ja treenit jäi yhden joukkuelaisen SM-esikisaan. Sekin paikka lopulta hylättiin. Porukalla paineltiin kuitenkin sinne Lautasuolle, vaikka ei sieltäkään ollut kuulunut kuin korkeintaan 20 ahvenen päiväsaaliita treeneissä. Järvi kun oli ollut koko talven aika lailla tukossa, yksittäisiä hyviä reikiä tosin kuuleman mukaan oli muutamalla ollut treeneissä ja tuloksista päätellen ainakin yhdellä esikisassa!

Eero lähti alkutaipaleen jälkeen vetämään letkaa kohti Lautasuota, ja itse pikkuhiljaa hivuttauduin peesiin kiinni. Näin kahdestaan oltiin Lautasuolla selvästi muita ennen ja muut tulivat sitten kun oltiin pari kolme reikää jo pilkitty. Ensimmäinen reikä osui mielestäni turhan syvään noin 5m veteen, mutta siitä huolimatta tapsipilkkiini nappasi saman tien ahven (n. 25g), kun pilkin pohjaan sain. Toinen ahven oli vielä kiinni, mutta irtosi.

En odottanut, että kalan päälle osuisi näin nopeasti ja teinkin vielä muutaman reiän samaan syvyyteen ja sain vielä yhden noin 50g ahvenen. Hiljaselta kuitenkin vaikutti eivätkä muut näyttäneet kalaa saavan. Niimpä lähdin rei'ittämään matalampaa vettä kohti. Meni kuitenkin todella pitkään tässä välissä, että sain kolmannen ahvenen ylös. Todella hyvä tärppi oli kuitenkin noin 3m vedestä, ilmeisesti suurehko ahven koitti napata kiinni. Tässä vaiheessa joukkuekaveri veti pari ahventa ylös, ja siirryin samalle alueelle. Parista reiästä sainkin morrilla noin 100g ja 130g ahvenet, mutta siihen jäi tämän alueen kalantulo omalta osaltani. Vettä oli tuossa nelisen metriä. Joukkuekaveri sai vielä muutamia ja jäi pilkkimään aluetta, mutta itse jatkoin kohti matalampaa vettä jälleen.

Melko pian osui yksi yhden ahvenen reikä ja kaksi kahden ahvenen reikää. Tämä yksittäinen oli noin 100g, mutta loput pieniä. Jatkoin eteenpäin ja kokeilin eri syvyyksiä, mutta kalaa tuli yksi sieltä ja toinen täältä, vain yhden kalan reikiä. Yhdellä reiällä oli hyvän kokoinen varmasti 200g+ ahven kiinni, mutta sekin päätti irrota. Noin puoli kahden aikaan osuin sinttiparveen, jota en uskonut tuolta löytyvän, ja sain pienessä ajassa 10 ahventa samasta reiästä. Kaikki ahvenet 15g kokoluokkaa kahta lukuunottamatta, jotka olivat noin 70g. Samaan aikaan Eero veti rannemmasta noin 15 pikkuahventa samasta reiästä.

Loppuun asti pilkin, eikä punnitukseen tullut mikään kiire. Ei sillä että kalojen puolesta olisi pitänyt kiirettä pitää. 24 ahventani painoivat 1191g ja sillä 50. sija miesten sarjassa.

Isäni tuli Lautasuolle samalle alueelle noin klo 12 viiden pienehkön ahvenen kanssa ja hän jatkoi minusta vielä eteenpäin ja löysi kalaa kisan loppupuolella. Tuloksena veteraanisarjan 5. sija ja 52g pronssista. Kalat olivat noin 60g kokoluokkaa ja 2,5-3m vedestä. Välineenä minun valmistama morri sinänsä uitettuna.

Ai niin. Kairaaminen oli kisassa yhtä tuskaa kerrosjään/loskan vuoksi. Kovaan yhtenäiseen jäähän olisi kerennyt kairaamaan liki tuplasti reikiä kisan aikana. Kisan loppupuolella voimat olivat jo vähissä, ja tuli kairattua ainoastaan niihin harvoihin "hyviin" kohtiin, mitä alueelta löytyi. Monta kertaa keskeytin kairaamisen, kun kaira humahti välijäähän.

Terä, jonka otin mukaan piti olla vähiten syövä kairan teräni, mutta näköjään tuossakin oli ottia tähän jäähän aivan liikaa. Jäätä kun oli noin 60cm, niin usein siitä sai viimeiset 30cm vääntää väkisin tyylillä puoli kierrosta kerrallaan...

LINKKI TULOKSIIN

2 kommenttia:

  1. Mitä kairaa käytit? Itselläni oli tavallinen vihreä 115mm UR punaisella terällä ja ainakin sillä kairaaminen oli todella kevyttä. Kaksi sellaista avantoa muistan, joissa jää oli vähän tahmeamman oloista, mutta eivät nekään erityisen raskaita olleet kairata. Esikisassa parilla seurakaverilla oli käytössä se oranssi UR sinisellä terällä ja sillä reikien tekeminen oli kuulemma ollut aivan onnetonta.

    Hienosti on isäsi pilkkinyt. Hyvä esimerkki siitä, ettei kannata luovuttaa, vaikka alku näyttäisi heikolta. Peukku hänelle!

    VastaaPoista
  2. Sama kaira ja teräkin oli käytössä. Pääasiassa oli ihan kunnon 2-osainen jää, jossa reilusti vettä/sohjoa välissä. Muutamassa kohdassa sai reiän tehtyä vaivattomasti.

    Kuulin, että kairaaminen oli eri puolilla kisa-aluetta kyllä ihan erilaista. Jossain jää oli kauttaaltaan kiinteää ja reiän teko helppoa.

    VastaaPoista