maanantai 12. maaliskuuta 2012

SM-pilkki 2012


11.3.2012 oli sitten se suuri päivä. Päivä jolloin piti puolustaa viime vuoden Suomen mestaruutta.

Jäälle päästettiin arviolta 47 minuuttia ennen kisan alkua, joten kiire ei ollut paikkaani johon oli matkaa noin 5,6km. Melko hidasta vauhtia lähdin liikkeelle ja kiristin hieman loppua kohden ja olin noin 5 minuuttia ennen perillä kun sai alkaa pilkkimään. Odotukset hieman kasvoivat, sillä vain pari pilkkijää tuli samalla alueelle vähän ennen lähtölaukausta.

Alku olikin sitten suuri pettymys, sillä heti pari ekaa reikää oli täysin tyhjiä. Eikä seuraavistakaan noussut ahvenia kehuttavasti, taisi olla 3 ahventa parhaasta reiästä. Porukkaa tuli nihkeästä kalantulosta huolimatta alueelle lisää ja hetken päästä siinä oli jo kymmenkunta henkeä. Reijittelin aluetta niin kauan kuin torstain kala-aluetta oli jäljellä. Parhaasta reiästä tuli ainoastaan 5 ahventa ja kisa alkoi olla sitä myöten selvä ja alkoi onkiminen jämäsijoista.

Ekan tunnin jälkeen juoksin kakkospaikkaan Vohloistenlahden suulle ja siellä oli ainakin 50 pilkkijää yhdessä rykelmässä. Se siitäkin paikasta. Menin porukan toiselle puolelle missä oli vielä hiema tilaa kairata ja sainkin heti kymmenkunta ahventa kun osuin vähänkin sopivaan syvyyteen. Vaan eipä ollut enää tilaa etsiä toista yhtä hyvää reikää kun heti minut piiritettiin. Juoksin vielä hiema kauemmaksi ja sain kohtalaisia n. 5 ahvenen reikiä. Kala-alue tuntui loppuvan ja menin takaisin niille paikkeille mistä aloitin.

Vikan 2 tuntia melkeinpä menin kahta vanhaa reikää edes takaisin ja kalantulo oli ehkä parasta koko päivänä, mutta erittäin heikkoa silti! Parhaimmillaan taisi tulla 7 ahventa peräjälkeen. Yksi yli 100g ahvenkin osui sekaan.

Tulipa sitten nyhjättyä vikat 2 tuntia kun tuntui ettei ole mitään enää tehtävissä tuolla alueella.

Sen verran hyvin monet tuntuivat tuosta kalaa vetävän että varmaa niillä joilla heti aamulla osui reiät kohdalleen oli saaliit jopa yli viittä kiloa. En olisi uskonut ikinä että tuostakaan olisi sellaisia määriä voinut saada - treenien perusteella. Varsinkaan tuollaisesta väkimäärästä.

Hämmästys vain kasvoi punnitusjonossa kun yhä isompia pusseja n. 8 kg asti alkoi ilmestyä. Oma saalis jäi 3,1 kiloon ja sijoitus 174. Hämmästys vain koveni kun Eero kertoi kisassa olevan monia yli kympin pusseja ja ne oli tulleet vieläpä Liikkiöstä, mistä ei kovin ihmeellisesti kalaa saatu. Eerolla oli itsellään juuri 3 kiloa täyteen. Aivan käsittämätön syönnin muutos. Eipä vaan tuollaista muutosta ollut siellä mihin itse kisassa menin. Eikä Eeron paikassakaan mikä oli lähellä omaani mutta syvemmässä. Vaan väärä ratkaisu tuli tehtyä kun kuitenkin Liikkiön ison ahvenen potentiaali oli harvinaisen hyvin tiedossa.

Ei onnistunut kuitenkaan Juuso vaikka Liikkiöön hänet ohjasin paikalle mistä tuli ainakin kisan kolmonen ja nelonen noin 11kg saaliilla. Kuitenkin puoli kiloa enemmän kuin minulla. Isäkin sai lähemmäs 5kg Lylyistenlahden suulta vaikka alue tuntui varsin hiljaiselta perjantaina, ihan yhtä käsittämättömän tuntuista. Myös Hirmuholmasta tuli monia 5kg+ pusseja johon porukkaa ohjasin.

Onpahan todettava taas kerran että ei se treenaaminenkaan aina auta yhtään mitään. Melko 100% varmuudella olisin Liikkiöön painellut ilman treenejä ja tuloskin olisi voinut olla ihan toista luokkaa. Ei tätä lajia vaan tunnu koskaan oppivan ja hyvä ehkä niin. Monet enemmänkin treenanneet jäivät vieläkin heikompiin sijoituksiin kun eivät arvanneet että syönti paranee.

Keskiviikosta perjantaihin ainakin syönti joka päivä vaan huononi, arvelin sen johtuvan pääasiassa pilkkijöiden kasvaneesta määrästä ja ylös otetuista kaloista. Ilmanpaine laski lauantaiksi ja sunnuntaina se oli kyllä aika optimaalisissa lukemissa, mutta noin hakatulla alueella ei olisi tätä siltikään ikinä uskonut. Kalaa on täytynyt olla Liikkiössä hyvin kun kuuleman mukaan sinne noin 70 henkeä paineli.

Tässä vielä kisan tulokset.

Oma piiri pärjäsi hienosti, kun yleisessä kolme viiden sakissa ja moni muukin pärjäsi hyvin. Samat kolme olivat kaikki Hämeen PM-pilkissäkin neljän joukossa. Hämeeseen taisi tulla yksi kulta, yksi hopea ja yksi pronssi.

Tässä vielä Lohjan Kalaseuran tekemä youtube-video...Sekä erään jäällä kulkeneen paikallisen ei-kilpapilkkijän video


5 kommenttia:

 1. Olis vaan pitäny treenata paremmin ja enemmän. No jaa, muuttuhan se syönti niin radikaalisti kuin oikeestaan edes voi.. Noh, seuraavilla kerroilla treenaamatta paremmille sijoille luottaen tuuriin ;)
  t. Eero

  VastaaPoista
 2. Taisin olla kolmantena siinä aloituspaikalla. Koko päivä meni 70x100 metriä alueella. klo 12 aikaan oli n. 3 kiloa, mutta sitten oli siinä eväät syöty loppuun. Tulos vähän vajaa 4 kiloa ja sijoitus hiukan sadan huonommalla puolella.

  VastaaPoista
 3. Tiettävästi 1. ja 2. tulokset tulivat Liikkiön takaa takarajan havutukselta.

  VastaaPoista
 4. Sekä 3. ja 4. Liikkiön lähdön puolelta...

  VastaaPoista
 5. Miesten joukkue kultakin tuli liikkiön lähdönpuolelta ihan matalasta 1.5m, saivat rauhassa onkia kun porukka oli selempänä 3 m vedellä. Kympin pusseja tuli liikkiön takaa kuulemma.

  VastaaPoista