perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ahvenennätys uusiksi!

Eilen mentiin Suvin ja Teuvon kanssa tutulle pikkujärvelle Vammalassa. Järvi on sama, josta sain viime keväänä 629g ja 583g ahvenet samana päivänä, joista isompi oli oma ennätysahven pilkillä.

Tarkoitus oli koittaa myös haukea pilkillä jonkun verran. Aloitinkin Suvin kanssa pilkkimään erästä kaislikon reunaa. Saalis tältä reunalta jäi kuitenkin yhteen reilu 200g Suvin saamaan haukeen. Ihmeen heikkoa on nyt tällä kohtaa järveä, viime keväänä tuosta tuli hyvin sekä haukia että ahvenia. Itse kokeilin pienellä Vim-pilkillä nro 12 värikoukun kanssa (väri skorpioni). Tarkoitukseni oli siis saada myös mahdolliset ahvenet ylös. Suvilla oli käytössä Valio-pystypilkki isolla nro 6 värikoukulla.

Siirryin tuon kaislikon koittamisen jälkeen yrittämään paikkoja, joissa etenkin joulukuussa oli ahventa. Osa paikoista oli sellaisia, mistä olen aiemmin keväisin saanut 200g+ ahvenia. Jatkoin samaisella värikoukkupilkillä. Kalantulo oli erittäin heikkoa, noin viittä reikää kohden sai keskimäärin yhden ahvenen ja vielä pienen sellaisen. Välillä tarkastin reiät morrin ja surviaisten kanssa, mutta taisin vain yhden pikkuahvenen saada lisäksi morrilla.

Suvi tuli myös samalle alueelle koittamaan, ja heikkoa oli ollut hänelläkin. Molemmat saimme melko pian yhdet ahvenet, mutta sitten oli taas tyhjää. Suvi lähti alueelta pois katsomaan mitä Teuvo on löytänyt, itse sanoin tekeväni vielä muutaman reiän ja jos ei tule niin siirtyisin alueelta pois.

Tein neljä reikää riviin sillä ajatuksella, että lähden koko alueelta pois jos kalaa ei tule. Nämä reiät ongin morrilla. Kolme ekaa reikää eivät antaneet nyppyäkään. Neljännelta reiältä sain melkein peräkkäin heti kaksi päivän pienintä noin 20g ahventa. Niiden jälkeen tälläsikin hieman voimakkaammin. Ajattelin heti että ainakin varmasti yli 200g jos on ahven. Vettä oli vain metrin verran alla, joten pääsinkin näkemään kalan melko nopeasti, ja se paljastui kuin paljastuikin ahveneksi! Ja hieman isommaksi kuin aluksi kuvittelin.

Oli selvää, että ahven olisi uusi pilkkiennätykseni, jos sen ylös saisi. Niin monta kertaa olen ollut aiemminkin samassa tilanteessa, ja alkoi kyllä sormet tutista. Ahvenelle joutui antamaan välillä pari kolme, ehkä neljäkin metriä löysää, kun se lähti jumputtamaan ja tekemään syöksyjä vähän haukimaiseen tapaan. Siirryin repun päältä pois ja menin polvilleni avannolle väsyttelemään. Aina piti antaa löysää (kuitenkin kevyesti siima kireällä), kun ahven lähti vetämään.

Reiät tein kuuden tuuman kairalla juuri isojen ahventen varalta, mutta ahven ei silti tahtonut tulla reikään, vaikka sen reiän alle saikin. Yritin ottaa ahventa niskasta kiinni, mutta se teki heti syöksyn pois päin kun hipaisin sitä. Jonkun ajan päästä sain kalan uudestaan reiälle, mutta enää en koittanut tehdä samaa "virhettä" eli väkisin repiä ahventa niskasta ylös. Jonkin ajan kuluttua sitten sainkin kalan tulemaan reikään ja heti tungin käden avantoon ahventa vastaan ja kauhaisin kyljestä jäälle.

Heti kävi mielessä menikö tässä kilokin samalla rikki, mutta tarkempien tarkastelujen jälkeen arvioin kalan noin 900-grammaiseksi. Keittiövaa'alla punnittuna kala paljastui 964-grammaiseksi ja pituutta oli vain 40cm. Tässä järvessä on ahvenet todella lyhyen mallisia ja korkeaniskaisia. Paksuimmillaan ahven olikin noin 13cm korkea, joten en usko, että se olisi mitenkään mahtunut 115mm reiästä. Eli onneksi otin oikealla kerralla oikeankokoisen kairan mukaan!

Mukavan mallinen ahven tosiaan!

Ottipelinä pinkki-musta Karismaxin volframimorri 3mm koossa.

Ahven keveni pari grammaa toisessa punnituksessa...mutta tänään saan virallisen painon kalalle.

Tuon kalan jälkeen oli varmaankin päivän tuurikiintiö täynnä, enkä tehnyt alueelle enää lisää reikiä, ehkä ensi viikolla sitten. Kokeilin toki vielä samasta reiästä, mutta tuli vain pari 20g ahventa.

Lopuksi siirryin vielä hetkeksi pilkkimään Suvin ja Teuvon kanssa samalle alueelle, ja taisin saada kolme ahventa, kaikki alta 100g. Teuvo oli saanut alueelta muutaman yli 100g ahvenen ja isoin noin 200g. Tuo oli ihan vakipaikkojani viime keväältä. Edelliskerralla siitä ei vielä kalaa tullut, mutta nähtävästi alkaa kalantulo parantumaan vakipaikoilla pikkuhiljaa. Voipi vaan olla että jäät lähtevät ennen kuin alkaa isompia parvia muodostumaan.

Jätimme tämän järven noin kolmen tunnin pilkinnän jälkeen, kun Suvi halusi jo järveltä pois. Menimme vielä loppupäiväksi silti Teuvon kanssa samalle järvelle, kun missä edellisenä päivänä kävin. Samasta ojansuusta saimme vajaat pari kiloa ahventa mieheen, muilta paikoilta kalantulo oli selvästi heikoimpaa. Syönti oli kyllä muutenkin huonompi kuin keskiviikkona, kalat ei napannut ihan niin aktiivisesti. Värikoukku (väri skorpioni) toimi kyllä silti melkoisen hyvin. Aivan matalasta alle metristä taisin kyllä morrilla saada paremmin. Isoin ahven oli itselläni noin 130g ja Teuvolla 100g.

Melkoisen tummaa ahventa tässä minijärvessä.


Tuo järvi alkaa olla nyt kyllä nähty. Ahventa löytyy, mutta ei tunnu yli 200g ahvenia nousevan. Jos tässä muutaman pikkujärven vielä korkkaisin tälle keväälle, tosin tuolle samalle järvelle kyllä tietty vielä menen josta enkkakala tuli. Uusia paikkoja on kyllä kiva aina myös tutkia, voi paljastui melkein millaisia järviä vain. Nyt on kyllä aika kun kannattaa pieniin järviin tutustua.

1 kommentti: