perjantai 21. joulukuuta 2018

Pikkujärvellä pilkillä ja jäätilanteen tarkastelua Nokian Pyhäjärvellä

Viime sunnuntaina tuli vielä pari kolme tuntia oltua pikkujärvellä Nokialla. Järvi oli sama, jolla kävin pari kertaa aiemminkin tänä talvena. Välineiden osalta varustauduin tutuimmilla isomman ahvenen välineillä, eli tasapainopilkeillä ja morreilla.

Aloitin alueelta josta oli aiemmin noussut kalaa, mutta jossa en itse ollut aiemmin käynyt. Paikalle päästyäni huomasin, että tuo alue oli rei'itetty täyteen noin 3 metrin reikävälillä. Reikämäärästä päätellen alueella oli ollut kalaa siis myöhemminkin.

En itse tehnyt tuohon rykelmään kuin yhden uuden reiän ja jatkoin siitä pois päin noin 15m reikävälillä edeten. 5-6 reikää tein jonoon samalle etäisyydelle rannasta, kuin reikärykelmä oli, ajatuksena mukailla samaa syvyyttä kuin mistä oli aiemmin kalaa saatu. Hiljaista kuitenkin piteli, parilla ensimmäisellä reiällä tuntui olevan vain pikkukalaa ja pari pikkuahventa sain ylös. Kolmas reikä antoi hieman toivoa, kun 70g ahven nousi morrilla ylös. Loput reiät eivät enää antaneet kuitenkaan mitään merkkejä kaloista.

Päätin tehdä samalle alueelle vielä toisen reikärivistön hieman syvempään, sillä ajattelin reikien osuneen hieman liian matalaan. Yhdellä näistä rei'istä oli hetken hieman isompaa ahventa alla, mutta ylös asti sain vain kaksi noin 100g ahventa ja pienen hauen. Toinen ahven nousi morrilla, hauki ja ahven tasurilla.

Kalantulo ei tyydyttänyt, joten siirryin samalle alueelle kuin mistä viimeksi sain kaikki isommat ahvenet. Kalaa löytyi alueelta nytkin nopeasti, kun sain hyvän kokoisen parven nousemaan väliveteen ja ensimmäinen ahven tarrasi tasuriin. Kaiusta kun vilkaisin, kalaa oli alla hyvin kun pudotin tasurin uudestaan veteen. Taisin yhden houkutusvedon ehtiä tekemään, kun tasuria vietiin kovaa. Melko nopeasti kuitenkin tajusin, että kyseessä on hauki eikä ahven. Lyhyen uittelun jälkeen nostin noin 1.5kg hauen jäälle. Tuossa kävi juuri niin kuin pelkäsinkin, hauen väsyttely säikytti kaikki alla olleet ahvenet pois alueelta. Aikani uittelin tasuria ja tuijottelin tyhjää kaikuluotaimen näyttöä.

Tein alueelle lisää reikiä, ja yhdestä reiästä taisin yhden ahvenen saada morrilla pohjan tuntumasta. Palasin välissä "hauen pilaamalle" reiälle, ja sain kuin sainkin siihen uudestaan houkuteltua ahvenia alle. En sellaista määrää kuin aiemmin, mutta pieniä parvia alla näytti pyörivän. En saanut niitä kuitenkaan iskemään tasuriin, vaan meni morritteluksi. Sitkeällä morrittelulla sain pohjan tuntumasta muutaman ahvenen ottamaan, mutta kovin nirsoa oli meininki. Kaiusta loppui akku kesken tämän reiän pilkkimisen kun en ollut muistanut ladata sitä.

Yhdeltä reiältä sain vielä yhden pikkuahvenen morrilla 5m vedestä. Kun laskin morria uudestaan ei se päässyt vajoamaan kuin metrin verran kun yli 200g ahven iski matkalta kiinni. Tältä reiältä ei kuitenkaan enempää tapahtumia tullut. Vanhasta "hauenpilaamasta" sain vielä yhden vajaan 100g ahvenen.

Ruokakalat olivat kasassa, ja päätin mielenkiinnosta poiketa matkan varrelle Pyhäjärvelle jäätilanteita katsomaan. Aluksi kävin Lamminlahdella, jossa tuuli oli reilusti hakannut jäätä rantavesiin. Näiden jäälohkareiden jälkeen jäänpaksuus oli 6cm, mutta luulen että tuo olisi siitä nopeasti ohentunut jos olis jatkanut, joten käännyin takaisin.

Käväisin vielä Riihilahdella katsomassa tilannetta, ja Riihilahdella pilkinkin hetken tuloksetta. Jäiden puolesta pääsi yrittämään vain parin metrin vedestä, eikä siinä kalaa tällä kertaa ollut. Tuolla jäänpaksuus muuttui yhtäkkiä yli 10 sentistä 4 senttiin, joten pidemmälle ei vielä viime sunnuntaina päässyt.

Aloituspaikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti