sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Kisakausi avattu!

Tänä vuonna sentään pääsi kinkkupilkkeihin, kun oli jäätä sopivasti sellaisten järjestämiseen. Viime talvena moinen jäikin haaveeksi.

Kisakauteni aloituspaikkahan oli Lempäälän Ruotasjärvi. Kisa pidettiin lauantaina 15.12.

Odotukset kalantulon suhteen oli erittäin alhaalla, sillä kalantulo oli ainakin aiemmin tänä talvena ollut todella heikkoa joka puolella, ja kisaa ennen oli useita lumisateisia päiviä mikä varmasti pimensi Ruotasjärven ahventen näkökentän. Usein tuollainen sade saa syönnin heikkenemään suuremmillakin järvillä, joten pienillä järvillä vaikutus on vielä huomattavampi.

Huonojen valaistusolosuhteiden vuoksi ajattelin toimivimman taktiikan olevan etsiä kalaa aivan matalasta, noin metrin vedestä. Ajattelin myöskin syönnin olevan niin heikkoa että pelkkä mormyska olisi paras vaihtoehto. Varsinkin kun värikoukkuihin yms pikkupystyihin ei ole juuri luottoa noin pienillä järvillä.

Aloitin vakipaikastani mistä olen ennenkin kalaa tuolta kisoissa saanut, mutta alku oli melko katastrofaalinen. Muutama reikä tutuille ottipaikoille tuotti vain yhden pikkuahvenen. Tämän jälkeen muutamia reikiä muille hyville alueille missä olen ennen pilkkinyt, mutta vain kaksi ahventa lisää. Palasin tarkistamaan aloituspaikan ja varsinkin kokeilemaan vanhat reiät uudestaan, josko valo olisi houkutellut hieman kaloja paikalle tai kalat olisivat rauhoittuneet kairaamisen jäljiltä. Mutta eipä tullut vanhoista rei'istä nykyäkään. Muutama uusi reikä alueelle kuitenkin antoivat jonkun verran kaloja, parhaasta noin 5 ahventa ja parista reiästä 2 ahventa.

Kokeilin vielä pikaisesti vanhoja reikiä alueilta mistä 2 ahventa sain aamun ekojen minuuttien aikana, mutta näiltä alueilta sain enää yhden ahvenen ja totesin olevan turhaa enää kokeilla niiltä alueilta. Palasin kyttäilemään aamun ekoja reikiä ja niiden lähialuetta. Korkeintaan kahta ahventa sain rei'istä, pääosin kuitenkin aivan tyhjää. Ainakin 15 minuuttia nyhjäsin alueella vielä ilman nyppyäkään kunnes (onneksi) älysin lähteä alueelta pois ja vieläpä suuntaan jossa oli hieman kalaakin. Taisi olla toinen reikä kun sain morrilla peräkkäin pari ahventa. Vettä oli kuitenkin sen verran paljon, noin 2,5 metriä että päätin vaihtaa tapsipilkkiin. Toinen syy oli kova tuuli mikä noissa syvyyksissä jo hankaloitti mormyskointia.

Tapsi näytti kuitenkin toimivan eikä vaihtoa morriin ollut enää edessä, sain tästä samasta reiästä varmaan ainakin 15 ahventa, ja ympäriltäkin muutamia ahvenia. Kisasta oli noin 1,5 tuntia jäljellä ja aika lailla päätin että en tästä enää muualle lähde. Kalaa tuntui olevan joka tapauksessa paljon paremmin alla kuin päivän aikana kertaakaan. Syönti kyllä hiipui loppua kohden, mutta kyllä viimeisen 5 minuutin aikanakin vielä pari ahventa ylös tuli.

Kalaa tuntui kuitenkin olevan pakissa ihan säälittävän vähän, mutta eipä niitä sitten muillakaan hirveästi ollut, kuten tuloksistakin näkee:

Naiset ja NV:

1. Terttu Kota-Aho 238g
2. Helena Villenius 204g

Nuoret:

Olli Sinisalo (keskeytti kilpailun)

MV60:

1. Risto Mäenpää 700g (kisan isoin tulos)
2.Jorma Nyman 602g
3. Tauno Tammi 464g
4. Hannu Saarinen 389g
5. Harri Hietakangas 274g
6. Reijo Tammisalo 261g
7. Matti Helin 153g
8. Kauno Kota-Aho 135g
9. Heikki Villenius 25g

Yleinen:

1. Atte Mustalahti 693g
2. Seppo Pönni 574g
3. Jari Rämö 572g
4. Henri Merta 532g
5. Tapio Mustalahti 502g
6. Pentti Takaniemi 467g
7. Ville Lehtinen 406g
8. Pekka Kuusinen 378g
9. Pekka Välkki 312g
10. Pekka Rantala 311g
11. Mika Suhonen 202g
12. Jussi Leppikoski 111g
13. Jari Mäkelä -
Hannu Sinisalo (keskeytti kilpailun)

Isoin ahven: 66g Hannu Saarinen

Todellakin kalantulo oli reippaasti huonompaa kyseisessä paikassa kuin kertaakaan aiemmin, mutta ei se yllätyksenä tullut kun olosuhteet olivat mitä olivat. Pieni yllätys oli kuitenkin paikka mistä kalat lopulta sain ja vielä isompi yllätys paikat joista en saanut kalaa, sillä niissä oli joka kerta aiemmin ollut kalaa ainakin jonkun verran. Vaikka itse sain vähän kalani morrilla ja tapsilla, tuli kisan suurin saalis ja ainakin pari muutakin yli puolen kilon saalista värikoukulla. Saman havainnon olen Ruotaksella kyllä tehnyt aiemminkin: väline ei ole se pääasia vaan se missä pilkkii ja miten. Eri pilkkityypeillä saadaan tuolla hyvin samantasoisia tuloksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti